Veckans bråk: Kommunen och kapitalet

SD i Norrtälje gick till val på att sänka politikerarvodena. Ni kan inte ana vad som hände sen.

Text:

Bild: TT / SVT

Sverigedemokraterna i Norrtälje gick till val på att sänka politikerarvodena i kommunen. Det var framgångsrikt; de fick makten tillsammans med M, KD och L. Men valvinsten gav dem ett nytt perspektiv på det där med arvoden.

Före valet fick kommunstyrelsens ordförande 87 000 kronor i månaden. Det tyckte Norrtäljes nya styre var för lite, när det kom till kritan, och höjde därför arvodet till 110 000 kronor.

”Finns det något mer provocerande än politiker som använder sin makt till att berika sig själva?”, frågade Lisa Magnusson på DN:s ledarsida. Svaret, att döma av hur bråket utvecklades, var: nej. ”Oerhört magstarkt”, tyckte Olle Jansson (S). ”Det finns många andra lönekuvert där de pengarna skulle göra större nytta”, menade Camilla Rydstedt (MP).

De enda som inte fann frågan provocerande var Norrtäljes nya styre. ”Jag tycker inte det är intressant att prata om vad jag har för arvode”, sa kommunstyrelsens nya ordförande Bino Drummond (M). Hans vice ordförande Staffan Tjörnhammar – också han moderat - ställde modigt nog upp på intervju i SVT.

– Fanns det inte andra verksamheter att stoppa de här pengarna i? frågade reportern Tomas Blideman.

Det tog Tjörnhammar 27 sekunder att formulera ett svar. Det är lång tid i tv. Plågsamt lång.

Till slut producerade han dock äntligen ett svar:

– Det är alltid en fråga om prioriteringar.

I det här fallet gjorde Norrtäljes kommunstyre dock snabbt en omprioritering och drog tillbaka löneförhöjningen. ”Det gick för fort”, messade Bino Drummond till SVT, ”och jag har kommit till slutsatsen att beslutet behöver göras om.”

Lita som Groucho Marx sa alltså; om ni inte gillar mina principer har jag andra.