Hemligstämplade ansökningar när Tegnell ska få en ny chef

Text:

I år stundar det stora utbytet på myndigheten som haft allas ögon på sig under coronapandemin. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson går i pension i oktober, och ansökningstiden för den som är intresserad av att ta över tjänsten går ut den 22 januari. Regeringen söker en dokumenterat god chef, och meriterande är bland annat statlig ledarerfarenhet och erfarenhet av att driva förändringsarbete.

För några år sedan var det inte ovanligt med artiklar av typen »De har sökt tjänsten som generaldirektör« i samband med att ansökningstiden löpte ut. Listorna kunde vara underhållande läsning, och gav en fingervisning om vilka som var ivriga att klättra ett pinnhål på karriärstegen. Då och då dök det upp bubblare i form av arbetslösa kockar och lycksökande reklamare som utmanade ödet.

Men på sistone har listorna lyst med sin frånvaro. 2009 föreslog en statlig utredning att det ska vara hemligt vilka som sökt poster som generaldirektör eller landshövding, och förslaget trädde i kraft året efter. Syftet är att betydligt fler kvalificerade kandidater förväntas söka tjänsterna ifall de slipper stoltsera med sina namn i medierna. Kritiker menar däremot att sekretessen öppnar för kompisrekryteringar.

– I grundlagen står det att tjänst i staten ska besättas endast efter förtjänst och skicklighet. Däremot följs inte det här upp i någon förordning. Regeringen har väldigt stor frihet, och de enda som kan bevaka det på ett systematiskt sätt är media, säger en av statens vassaste kritiker, Inga-Britt Ahlenius. Eventuella kompistjänster kan dock konstateras först långt senare, då sekretessen på identiteterna gäller i tio års tid.

Fokus tar sig friheten att gissa att det finns sökande på »elefantkyrkogården« (läs mer här!). Inom kort har en person med erfarenhet av »förändringsarbete« i det stora landet i väst mycket tid till övers. Kanske en bubblare?

Text: