Vi kommer inte döma dig

Det är få frågor som är så skambelagda som mänskliga ovanor. Men i podcasten Doktor David och Farbror Erik dömer vi ingen och alla råd är gratis.

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

I dagarna släppte Fokus sin nya podd Dr David & Farbror Erik, där jag och Erik Hörstadius tar emot lyssnarfrågor om allting som på något, mer eller mindre vagt, sätt kan kopplas till människors hälsa.  

Även om podden är ny så är hälsotemat och diskussioner kring hälsa inte nya för mig. Åtminstone sådana som undviker den artificiella och felaktiga tudelningen mellan kropp och själ och som utifrån vetenskaplig evidens förespråkar en mindre moraliserande attityd till alla mänskliga laster.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Under flera år var jag programledare för podden Hälsa för ohälsosamma i vilken jag intervjuade allt ifrån politiker och forskare till rena tyckare. Min uppgift var att få gästerna att förhålla sig till hälsorisker utifrån ett så kallat harm reductionperspektiv – alltså skademinimering. Detta i kontrast till vanliga, ofta politiskt, närmast dogmatiskt drivna, lösningar där målet ofta är att försöka förbjuda allting man själv ogillar eller tycker är onödigt. Jag har noterat att många politiker i hälsofrågor argumenterar närmast helt utifrån sina egna eller partiets emotionella preferenser.  

Efter att i över tjugo år ha arbetat som psykiater och beroendeläkare, i kombination med att under tre år ha lett en hälsopodd för ohälsosamma, kan jag konstatera att det är få frågor som är så skambelagda som mänskliga ovanor. Och få saker får andra ovidkommande personer att lägga sin egen långa näsa i blöt, helt utan sakkunskap. Människors individuella levnadsvanor, vilka till största delen borde vara en fråga för den enskilda människan och bara undantagsvis en fråga för staten eller kollektivet, engagerar långt utanför de som egentligen har med saken att göra. 

Andra människors dåliga vanor tycks göra att många beslutsfattare helt tappar både förmåga och vilja att fatta beslut grundade på vetenskap. Detta tycks gälla oavsett om ovanan bevisligen förkortar liv eller inte och faktiskt även om den enskilde individen får ett mervärde av sina så kallade dumheter. Det förekommer så mycket känslomässiga låsningar kring till exempel tobak, alkohol, barnuppfostran, kostvanor, motion eller narkotika, som blockerar ett (pun intended) ”nyktert” tänkesätt.  

Jag finner det intellektuellt ohederligt att behandla människors relativa svagheter utifrån en närmast nedlåtande och emotionell grundhållning, där människor måste räddas från sig själva som om de vore helt utan egen agens. Jag menar inte att underskatta vare sig vissa beteendens eller drogers farlighet och inte heller menar jag att man bara ska förhålla sig passiv när man ser att någon i ens omgivning gör saker som uppenbarligen inte är hälsosamma. Men med en överlägsen hållning och kollektiv repression kommer man garanterat inte att lösa problemen. 

Potentiellt destruktiva vanor måste hanteras utifrån några grundläggande basala riktlinjer. Riktlinjer som aldrig kan bygga på en allmän moralism eller generella förbud, som dessutom oftast saknar evidens. För att förändra en människas dåliga vanor och på så sätt förbättra någons allmänna hälsa, måste den som behöver förändra sig vara villig att lyssna. Det sker sällan med hjälp av repression, utan till följd av den hjälpandes genuina omtanke. Först när det finns, kan man börja ställa krav på den man säger sig vilja hjälpa. Man måste också hitta sätt att ersätta de positiva effekter som den dåliga vanan kan ha gett den enskilde med något mindre destruktivt och därmed meningsskapande. Och man måste självklart tydligt adressera de problem som låg till grund för att någon lagt sig till med sin ovana från början. Men det sker absolut inte om man som hjälpare stigmatiserar den man ska hjälpa. Och det sker inte om man helt ignorerar vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket tyvärr präglar svensk folkhälsopolitik.  

I Dr David och Farbror Erik dömer vi ingen. Vi tar oss an alla de mindre smickrande sidor som ni själva vill ändra på. Vill ni förändra ert liv så hjälper vi gärna till med goda råd. Råd som inte är dyra, utan faktiskt helt gratis. 

***

Text:

Toppbild: Pexels