Influencern Oli London opererade sig till sydkorean och ångrade sig

Unga vackra människor inbillar sig att de är fula och måste korrigeras. Skönhetsingreppen blir ofta beroendeframkallande.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Missa inte Nina Solomins inläsning av krönikan. Lyssna här!

Minns ni holländaren Emile Ratelband som för några år sedan försökte få sin ålder nedskriven med tjugo år? Från 69 till 49 år. Hans främsta argument var att han fysiskt var i samma form som en 42-åring. Det fanns läkarintyg på det. Ett annat argument var att folk byter kön och identiteter hur som helst nu för tiden, baserat på hur de känner sig, så varför skulle inte han få justera sin ålder till en siffra som stämde överens med hans självupplevda ålder?

Ja, varför inte. Ratelband (som för övrigt enligt Wikipedia är en beundrare av terroristen Osama bin Laden, men det är ett stickspår) ville återvända till arbetslivet och betala skatt. Han skulle inte ligga samhället till last. Ändå avslog domstolen hans önskan.

Men är det så konstigt egentligen, att frågan kom upp? Om identiteter är en valfri sak, och människan är obunden av biologi och annat reaktionärt strunt när det gäller vilket kön man har, varför skulle det inte gå att ändra sin siffra? Eller för den delen – sin etniska härkomst?

Oli London heter en brittisk influencer som förvandlade sig till sydkorean, på samma sätt som människor byter kön numera. Han såg först ut som en helt vanlig brittisk bloke. Arton operationer senare såg han ut som… något ur Sagan om ringen?

Själv ansåg han alltså att han förvandlat sig till sydkorean. 

Efter den kirurgiska omvandlingen publicerade han en video, där han berättade att han i många år ”kämpat med identitetsproblem”. Efter att ha levt i Sydkorea blev han förälskad i den kulturen – och i en popstjärna vid namn Jimin, som han ville kopiera. 

”Jag har övergått till att vara icke-binär, mina pronomen är de/dem, korean/Ji-min,” docerade Oli London i videon och specificerade i detalj hur omvärlden nu skulle respektera hans nya identiteter. Det var en beklämmande utläggning. I första hand såklart för att en ung person mådde så psykiskt dåligt att han vanställt sig själv. Men också för att videon uttryckte en grotesk självupptagenhet. Allt handlade om hur han såg ut, hur han ville bli bemött, vilka ord man fick använda för att beskriva honom. Det var en människa som helt gått vilse i sin egen navel.

I dokumentärserien Priset vi betalar (SVT) skildrar journalisten Frida Söderlund några svenska influencers, som får gratis plastikoperationer vid en dubiös klinik i Turkiet – i utbyte mot att de gör reklam för den. Flera av de unga vackra kvinnorna tycks närmast lida av dysmorfofobi, de tror att de är fula och måste korrigeras. Ju fler ingrepp de gör, desto fler vill de göra. Inte ens hon som nästan dör efter sin rumpförstoring blir avskräckt. Många fastnar i ingreppsberoendet, en kassako för oseriösa kliniker.

Jag lyckades inte utröna vad som hände holländaren som ville ändra sin ålder. Gissningsvis blev han äldre helt enkelt, som vi andra. Men jag vet vad som hände de/dem/korean/Ju-min/Oli London. Efter förvandlingen till sydkorean 2021 kom han in på könsbyte, men besinnade sig innan han kastrerade sig själv. Sedan kom han – via Jesus – till insikt om att han varit sjukligt beroende av ingreppen. 

I en intervju på Youtube nyligen berättar han om detta. Med sin mångåriga erfarenhet av identitetsförvirring varnar han för bland annat könsbytesoperationer på unga. Den tidigare självupptagenheten är som bortblåst. Kanske har han fått syn på ett missförhållande och därmed också något utanför sig själv att arbeta för. En större uppgift. Tänk att äntligen lyfta blicken och se något annat än sin egen nästipp eller rumpa. Vilken befrielse. 

***

Text:

Toppbild: Unsplash