Bästa böckerna 2009

Text:

Bild: Scanpix

Varje år ger svenska bokförlag ut runt 7 000 nya titlar, en oöverblickbar flod att drunkna i. För att hitta fram till 2009 års bästa böcker tog Fokus Sveriges litteraturkritiker till hjälp. Vi bad dem lista de bästa romanerna och fackböckerna.

Några namn står ut som givna höjdpunkter: Sem-Sandberg, af Kleen, Ugresic och Saviano.

Vinnaren av Augustpriset Steve Sem-Sandberg förekommer oftast på listorna över 2009 års bästa svenska romaner. Hans »De fattiga i Lódz« är den mäktiga berättelsen om Chaim Rumkowski, ledare i det judiska gettot i den polska staden Lódz.

Bland de svenska fackböckerna har konkurrensen om topplaceringarna varit hård. Efter sammanräkningen träder Björn af Kleens bok om svensk adel, »Jorden de ärvde«, fram som den sammanlagda favoriten.

Den kroatiska författaren Dubravca Ugresics bok »Baba Jaga la ett ägg« återkommer oftast bland kritikernas val av årets översatta romaner. En märkligt sammansatt bok, där den slaviska myten om häxan Baba Jaga finns någonstans i centrum. Den andra titeln som upprepas mest i kategorin är ständigt hyperproduktiva Joyce Carol Oates roman »Älskade syster« (i våras kom även hennes »Dagbok 1973–1982«).

Desto tätare är det bland de översatta fackböckerna. Två av toppnamnen är på sätt och vis besläktade: journalisten Lydia Cacho, som skrivit »Jag låter mig inte skrämmas«, tvingas leva med ständigt skydd efter att ha avslöjat ett nätverk av pedofiler i sitt hemland Mexiko. Och italienske Roberto Saviano, aktuell i år med »Skönhet och helvete«, förföljs av den napolitanska maffian efter att ha rapporterat om hur de infiltrerar Italiens maktskikt och hotar och mördar alla som inte lyder.

Två andra namn som sticker ut: Ryszard Kapuscinskis »Reporterns självporträtt« (som för övrigt borde få priset som årets vackraste bok, i konkurrens med Hitomi Kaneharas »Ormar och piercing«) och Misha Glennys »McMafia. Brottslighet utan gränser«.