Fokus kulturredaktör skriver biografin om Maja Ekelöf: »En speciell historia«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Hallå där… Nina van den Brink, kulturredaktör i Fokus, som kommer ta tjänstledigt för att skriva en biografi om Maja Ekelöf. Hur kommer det sig?

– Den första anledningen är att det inte finns någon biografi om Maja Ekelöf. För två år sedan skrev jag en kulturessä om städningens historia och jag noterade då denna brist. Hon förtjänar verkligen att få sin speciella historia berättad. Och jag kände direkt att det var min uppgift att skriva den.

– Den andra anledningen, som gör det hela praktiskt möjligt, är att jag var en av de tolv som fick Natur och Kulturs stora litterära arbetsstipendium i år. Så nu har jag tid att fördjupa mig!

Grattis till stipendiet! Varför har du fått upp ögonen för Maja Ekelöf?

– Alla som läser Ekelöfs Rapport från en skurhink blir fascinerade, på ett eller annat sätt. Vissa blir arga. De allra flesta blir betagna av hennes stora medkänsla med utsatta människor, trots att hon själv emellanåt får slita så hårt med städning för småpengar, och av hennes galghumoristiska och klara blick på samhället.

– Jag är uppvuxen omgiven av städerskor, och jag känner igen en del av det sturska och trotsiga, och ibland lite kuvade, hos Maja. Det gör att jag känner mig befryndad med henne. Men det är också mycket som jag inte alls känner igen, som hennes oppositionella dådkraft. Det är riktigt spännande att lära känna henne och förstå henne bättre med hjälp av de källor som finns kvar.

På vilket sätt är Maja Ekelöf aktuell idag?

– Det som är så häftigt med Maja är att hon var medveten om att hon jobbade hårdare än många andra, och att hennes arbete var helt avgörande för att samhället skulle fungera. Det fäste en moralisk tyngd vid hennes ord när hon pekade ut ett orättfärdigt ekonomiskt system, som fick fler att lyssna. Hon var så att säga politisk genom att vara den hon var.

– Jag tycker att hela den tid då Maja Ekelöf var som mest aktiv, i skiftet mellan 1960- och 1970-tal, är aktuell idag, med polariseringen, med radikaliseringen, med politiseringen av det personliga och av kulturen, exempelvis, som vi såg då och ser idag.

Det är 50 år sedan ”Rapport från en skurhink” kom. Vad tror du den betytt för svensk arbetsmarknadspolitik?

– Den hade viss betydelse just då när den kom, eftersom hon synliggjorde orättvisor som drabbade hederligt arbetande människor, och hon synliggjorde det på ett vis som de privilegierade klasserna orkade ta till sig. Maja Ekelöf var som en gåva från himlen till den tidens klasskamp, och hade med största sannolikhet betydelse för utgången av den stora städerskestrejken i början av 1970-talet. Hon var också en gåva till den tidens feminister. Hon var som den saknade länken mellan dessa två rörelser.

Vad hoppas du att ditt bokprojekt landar i?

– Boken kommer att ges ut på Norstedts förlag, där Maja Ekelöfs förlag Rabén & Sjögren numera ingår. Och jag hoppas att det ska bli en precis så spännande och energisk biografi som Maja Ekelöf är värd.