Fokus tipsar: 8 ”nordic crime”-serier du inte får missa

Text:

Bild: TT

 ”Fräls oss ifrån ondo”.

Dansk serie i åtta avsnitt.

Mike är en psykopat som håller hela det lilla samhället i skräck och sprider allt annat än hygge. Men fyra personer som drabbats på något sätt sluter sig samman i en mordpakt. Men hur ska de ta livet av Mike?

(SVT Play till 2 december 2020)

”Flatömysteriet”.

Isländsk serie i fyra avsnitt.

Jòhanna återvänder hem till ön för att begrava sin far. När en man hittas mördad på en grannö börjar gamla mysterier och övergrepp i nutid komma upp till ytan.

(SVT Play till 4 juni 2020)

LÄS OCKSÅ: 10 kvalitetsfilmer som ger dig julstämning

”Invisible heroes”.

Finsk serie i sex avsnitt.

Tapani Brotherus kommer som finsk diplomat till Chile 1973 och räknar med lugna dagar med mycket golf. Militärkuppen i september 1973 förvandlar hans hem till en asylförläggning och gör svenske ambassadören Harald Edelstam (spelad av Mikael Persbrandt) till läromästare i motstånd.

(SVT Play till 31 maj 2020)

”Twin”.

Norsk serie i åtta avsnitt

Adam och Erik är tvillingar, den ene strulig och impulsiv, den andre präktig och ordningsam. Efter en konflikt bryter de med varandra i 15 år. Och när de återses dödas den ene av misstag, och rollerna är plötsligt ombytta.

(SVT Play till 3 juni 2020)

”Forbrydelsen/Brottet”.

Dansk serie i tre säsonger och 40 avsnitt.

En ung flicka mördas och mordet får förgreningar in i kommunpolitiken i Köpenhamn mitt under en valrörelse. Polisen Sarah Lund (Sofie Gråbøl) får hela tiden skjuta upp sin Sverigeflytt.

(kan ses på danska dr.dk)

”Gråzon”.

Svensk-dansk drama-thrillerserie i 10 avsnitt

Eva Forsberg, säpo-agent, inleder ett samarbete med den danska motsvarigheten PET för att förhindra ett förestående terrorattentat. Huvudrollsinnehavaren Tova Magnusson spelar även den socialdemokratiska ministern i SVT-serien ”Vår tid är nu”.

(finns på C more/TV4)

”Marcella”.

En brittisk serie skriven av svenske Hans Rosenfeldt. Säsong 3 kommer under 2020.

Marcella utspelar sig i London och handlar om kriminaldetektiven Marcella som sagt upp sig från sitt jobb, hon ska satsa på familjen. När hon hennes man lämnar henne går hon emellertid tillbaka till arbetet. Där kastas hon in i ett ännu olöst fall hon tidigare jobbat med.

(kan ses på Netflix)

”Innan vi dör”.

Svensk serie som löper över två säsonger.

Stockholmspolisen Hanna Svensson dras in i en strid i den undre världen när hennes kollega och älskare Sven kidnappas. Än mer komplicerat blir det när hon inser att hennes egen son, Christian, som hon tappat kontakten med också är insyltad i brott.

(kan ses på SVT Play)

LÄS OCKSÅ: 7 kungliga draman för dig som gillar The Crown