Topplista: Här är högskolorna som bäst möter studenternas behov 2021

Text: Philip Ramqvist

Bild: TT

Att rangordna högre utbildning är komplex materia. Det riskerar att bli missvisande om man slår ihop alla parametrar och kategoriskt pekar ut ett enda lärosäte som det bästa i Sverige. Vi har därför delat upp rankningen i olika kategorier, som utgår från studenters behov.

Vill du snabbt ta examen för att komma ut i arbete? Välj ett lärosäte med effektiv grundutbildning. Vill du studera vidare utomlands? Välj en högskola med omfattande internationellt utbyte. Är målet att bli forskare? Då är ett universitet med effektiv forskarutbildning kanske det bästa valet.

Vi använder officiell statistik från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) för att bedöma bland annat effektiviteten i grundutbildningen, pedagogiska resurser och forskningsproduktivitet.

Specialiserade högskolor och universitet faller väl ut i Fokus rankning. Det kan dock i vissa fall bero på att kravställningen bara är godkänt/icke godkänt samt att vissa bara har intagning vart annat år.

I poängtoppen ligger ett annat specialiserat lärosäte, Handelshögskolan i Stockholm, med i snitt 163 poäng per student. Däremot hamnar man på plats 31 när det kommer till antal som har tagit examen efter tre år.  Handelshögskolan intar förstaplatsen i flera kategorier – lärosätet har störst andel disputerad personal – 93 procent av den forskande och undervisande personalen har doktorsexamen. Handels lämpar sig också för den som vill studera utomlands; 47,5 procent av eleverna deltar i någon form av internationellt utbyte.

Fokus analys är till nytta för den som orienterar sig i den akademiska djungeln. Men kom ihåg att rankningen belyser styrkor och svagheter hos lärosäten, men att en siffra kan inte fånga alla aspekter.

Research: Leon Nudel

Här kan du ladda ner och se alla topplistor i FOKUS högskolerankning!

***

LÄS FLER ARTIKLAR I ÄMNET HÄR:

LTU kan dra fördelar av att 1 000 miljarder ska investeras i norr till år 2040

Känsligt att ranka lärosäten

»Jag förstår att vår forskning ser dyr ut«

Här är Sveriges mest effektiva doktorsutbildning

Här är högskolorna som bäst möter studenternas behov 2021