Ladda upp för en ny säsong av ”The Crown” med 7 kungliga draman

Text:

Bild: Pressbild

”The Crown” handlar om familjen Windsors öden och äventyr, kärlekshistorier, konflikter och uppdrag som kuliss till den brittiska storpolitiken.

När ni betat av den finns det gott om annan kunglig förströelse, film och tv.

Här listar Fokus listar några förslag:

”The Young Victoria”

Julian Fellows (”Downton Abbey”) står för manus och Emily Blunt spelar huvudrollen som en av Storbritanniens mest magnifika drottningar. I centrum står drottning Victorias förhållande med prins Albert. Romantiskt – de lär ha varit förälskade på riktigt.

”Elizabeth”

En klassiker. Cate Blanchett spelar Elizabeth I och gör en fantastisk prestasion. Det krigas vilt och hovet är på drottningen om äktenskap, något hon är ytterst tveksam till.

”The Tudors”

Betydligt mer såpaaktig tv-serie än ”The crown”. Var inte alltför petig med historiska fakta eller korrekt 1500-talsmode. Fyra säsonger. Henrik VIII regerar. Motsättningarna mellan protestanter och katoliker sliter sönder landet. Mycket intriger och våld. Jonathan Rhys Meyers i huvudrollen. Reign TV-serie om Maria Stuart som kunde ha vunnit flera riken, både England, skottland och Frankrike. Men det blev ”bara” Skottland. Och sedan avrättades hon på order av sin släkting Elizabeth I. Ett spännande kvinnoöde som alltid fascinerar.

Det finns totalt fyra säsonger av ”The Tudors”

”A Royal affair”

Ett danskt historiskt drama med Mads Mikkelsen och Alicia Vikander. Kristian VIIs livsmedikus Johann Friedrich Strensee prasslar med drottningen vilket straffar sig. Trogen den sanna historien. Sorglig.

”Drottning Christina”

Ensam. Olycklig. Självständig. Vem kan spela Drottning Christina bättre än Greta Garbo. En (något osannolik) kärlekshistoria står i centrum. Greta Garbo är fantastisk i sina kval mellan plikt och liv – och tro. En svartvit klassiker som kan avnjutas en regnig söndagseftermiddag med en påse godis.

”The King”

Netflix suger på den rojalistiska karamellen. Manus baseras på Shakespears draman. Det handlar om en alldeles för ung man som tvingas axla kungamantelns tyngd när pappa dör. Hot och krig och maktkamp. Snyggt.

”Catherine the great”

Hon är alldeles för gammal för den här rollen. Men Helen Mirren är alltid Helen Mirren. Här tumlas det om i sänghalmen med älskaren Potemkin och skrivs långa sentimentala kärleksbrev. Väldigt svulstigt och vulgärt – vilket väl lever upp till våra fördomar om dåtidens Ryssland.

”The King” finns att se på Netflix.