Michael Moore på svenska

Text:

Vad har den kontroversiella amerikanska dokumentärfilmaren Michael Moore gemensamt med två svenska marknadsliberaler? Svaret är att alla vill göra underhållande dokumentärer om stora samhällsproblem.

Moore har med filmer som »Sicko« och »Capitalism – a Love Story« levererat välriktade sparkar rakt i skrevet på marknadsekonomin och dess avarter. If you can’t beat them – join them, verkar Martin Borgs och Johan Norberg ha resonerat när de gjort »Överdos«. De överförenklade animationerna, de maniska experterna som tittar djupt in i kameran och bekräftar filmens tes utan för mycket krusiduller och den förnumstiga berättarrösten – allt finns med. Men den här gången är det alltså för lite, inte för mycket, marknadsekonomi som riskerar att störta hela världen ner i fördärvet.

»Överdos« handlar om finanskrisen, inte den som vi just klarat av (nåja) utan nästa. Den bygger på Norbergs bok »En perfekt storm« och tesen låter så här: Genom att till varje pris försöka rädda den finansiella sektorn från kollaps har världens regeringar bundit ris för egen rygg, eller kanske snarare din och min rygg. Låga räntor och kapitalinjektioner (pedagogiskt beskrivet med en figur som får dollar injicerade i armen) räddar krisande banker från att gå under. Men vad händer med själva orsaken till att bankerna var i kris, de oansvariga lånen till människor som inte kunde betala när räntorna steg? Regeringarna och centralbankerna gör ingenting för att komma till rätta med detta utan hjälper bara till att blåsa upp en ny bubbla. Priserna på fastighetsmarknaden hålls uppe och alla är glada, ända tills det smäller igen och då blir det ännu värre.

Man behöver bara betrakta de skenande lägenhets- och huspriserna hemma i Sverige för att vilja lyssna på Borgs och Norberg. Är det rimligt att priserna stiger samtidigt som landets ekonomi krymper med nära fem procent och arbetslösheten skenar – bara för att Riksbanken rear ut lån? Kan det verkligen vara så enkelt, vart tog de svåra åren vägen?

Borgs och Norbergs underförstådda slutsats är att det hade varit bättre att låta allt gå åt helvete nu för att slippa en ännu större smäll i framtiden. Det är förstås ett svårsmält budskap för den som tror på det starka samhället, men här finns en poäng.

Köttfärs och gåsdun i all ära, men den granskande journalistiken i tv borde också kunna ta sig an komplexa ekonomiska frågor. Borgs och Norberg visar hur det går till.

»Överdos« har premiär i maj på Tv4 Fakta.