Sommarens bästa slott – hela listan

Varför välja koja, när man kan se ett slott? Nu börjar säsongen för kungliga parker och gyllene prakt. Fokus slottsskribent väljer några riktiga pärlor.

Text:

Bild: TT / Wikipedia

Den som vill göra en större tur bland de kungliga slotten kan lösa Jubileumsbiljetten som firar att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa valdes och att Carl XVI Gustaf suttit 50 år på tronen. Biljetten ger tillträde till Kungliga slottet, Drottningholm, Gripsholm, Kina, Ulriksdal, Rosersberg, Strömsholm, Tullgarn, Gustav III:s paviljong och Rosendals slott. 

Kina slott & Gustav III:s paviljong 

Kina slott på Drottningholm är en 1700-talsdröm. Kung Adolf Fredrik hade i hemlighet byggt ett lustslott i kinesisk stil. I juli 1753 stod det klart, drottning Lovisa Ulrikas födelsedagspresent. Slottet har ursprungliga väggbeklädnader av kinesiskt siden och är ett världsarv, men om det visste naturligtvis sjuårige blivande Gustav III, utklädd till kinesisk prins, ingenting när han räckte sin mamma nyckeln. Gustav hade fin träning i 1700-talets fantasivärld, när han som kung byggde sin paviljong på Haga. Tanken var att kunna dra sig tillbaka i den engelska parken och Gustav III:s paviljong med inredning inspirerad av Pompeji blev en höjdpunkt i den svenska konsthistorien. Få saker ger just det skimmer som låg över Gustavs dagar…

Solliden 

Kung Carl Gustaf, Drottning Silvia, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria, prins Oscar och prins Daniel vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, Öland Foto: Jonas Ekströmer / TT

Solliden är kungens privata slott på Öland, där delar av slottsparken är öppna för besök. Drottning Victoria byggde med inspiration från sin läkare Axel Munthes Villa San Michele, på Capri. Italienska statyer infogade i slottets murar och ett samspel mellan slottet och parken som i stort är orörda sedan 1906, gör det till en magisk plats. Den som älskar parker får sitt lystmäte i Italienska Trädgården, Engelska Parken och Holländska Rosenträdgården och inte minst i slottets arboretum med exotiska träd. Arkitekten Torben Grut betraktade Alvaret som en utlöpare till landskapet söder om Rom, och efter en dag där håller man med. 

Drottning Victorias vilohem 

Den som vill övernatta i närheten kan ta in på grannen Drottning Victorias vilohem. Det byggdes efter en insamling 1922, som en plats där kvinnor skulle kunna bo, och återhämta sig. Den välbevarade inredningen med salong och bibliotek är precis så lugn som man hoppas, och restaurangen ett bra ställe att äta på. 

Sofiero 

Sofiero utanför Helsingborg var gamle kungen Gustav VI Adolfs sommarfavorit, en bröllopsgåva från hans farföräldrar när han gifte sig med Margaret av Connaught. Slottet är ärligt talat inte det mest fantasieggande men parken är en raritet. Margareta var trädgårdsfantast och tillsammans skapade paret på knappt femton år en sagolik plats. De var en för tiden modern familj, barnen och föräldrar arbetade tillsammans i parken som fortfarande visar upp Gustav VI Adolfs rhododendron, en lustträdgård och köksträdgård. Det går att ta något att äta i Orangeriet och sen är det bara att ta sig an Murrabatten som anlades av kronprinsessan Margareta för drygt 100 år sedan. Den stäcker sig 150 meter från norr till söder och där blandas ettåriga sommarblommor med perenner. Utsikten mot Danmark är vidunderlig, inte minst den över Hamlets slott Kronborg.

Wanås 

Den som är konstintresserad tar sig till Wanås. Slottet går inte att besöka men skulpturparken som skapades 1987 är ett internationellt besöksmål. Wanås har anor från 1400-talet, var en försvarsborg och nu hem till familjen Wachtmeister. Stiftelsen Wanås Utställningar samarbetar med världskända konstnärer, vad sägs om Yoko Ono, och kaféet med vidhängande museibutik är en pärla. Det finns också fint hotell och restaurang, för den som vill stanna över. Parken är öppen alla dagar.

Tosterup 

Tittar på TV och gillar mat? Sett Kockarnas kamp? Den spelas in på Tosterups slott i Barnekowska logen där några av Sveriges framstående kockar sätter sin ära på spel och tävlar mot varandra om att göra… den godaste maten. Den som inte bryr sig har här möjligheten att vandra längs en riktig vallgrav där skyltar berättar om slottets historia. Det finns dokumentation sedan 1300-talet och huvudbyggnaden blev färdig omkring 1500. Nu händer stora saker på Tosterup. Paret som driver slott och verksamhet har planterat 70 000 äppelträd på sju år, och den som vill kan boka in sig på must- och ciderprovning. Verjus rekommenderas då den görs på omogna äpplen och smakar ljuvligt.  

Tosterup ligger i Tomelilla kommun och den som vill läsa mer om det, Wanås och andra skånska slott kan göra det i nyutgivna boken Skånska slott av Amelie Ehrensvärd Cardell.

Kåseholm 

Vill man slå på stort och bo och äta på fine dining-nivå, också det i Tomelilla kommun, ska man boka in sig på Kåseholms slott. Det byggdes 1650 och är nu del av ett arbete för att utveckla kunskap om mat, och Skåne som matdestination. Visst kan man vara ett stort middagsgäng, men det räcker med att vara åtta personer för att boka The Studio Kitchen Experience. Då tar man en drink och umgås med en av Sveriges högst rankade kockar Daniel Berlin, som lagar mat och ordnar vinprovning. Övernattning finns på slottet i sex vackra rum och dagen efter är det fritt fram att prata med fåren, klappa hundarna och beundra getterna.

***