Best av trä

Text: Hilda Ärlemyr

Bild: Linda Dybeck

Det var en gång en spansk prins vid namn Alfonso de Hohenlohe. 1974 besökte prinsen sin gode vän Enrique Corcuera i Mexico som precis byggt en för liten tennisbana med höga väggar på sin tomt. Prinsen blev förtjust – här kunde man träffa väggarna hej vilt med sin träpaddel utan att förlora ett enda game.

Väl tillbaka i Spanien gjorde prinsen några justeringar av reglerna och lät bygga två padelbanor på sin klubb Marbella Club på Costa del Sol. Jetset-vännerna trivdes med blandningen av minitennis och squash och hjälpte till att sprida sporten över världen. Hohenlohes kompis, den -argentinske miljonären Julio Menditengui, bestämde sig till exempel för att -utveckla sporten i sitt hemland. Några år senare fanns det 10 000 banor och 3 miljoner spelare i Argentina.

Nu, 40 år senare, erövrar padeltennisen Sverige. Engagerade kändisar som tennisproffset Jonas Björkman och Euro-vision-vinnaren Måns Zelmerlöw är några av dem som sett till att Stockholm nyligen fått en egen inomhushall för padel. Banor har också dykt upp i Ängelholm, Bromölla, Halmstad, Malmö och Göteborg. 1992 spelades det första världsmästerskapet och nu laddar den svenska truppen inför VM 2016.

De nyfrälsta padelspelarna framhäver gärna sportens sociala potential. Banan är mindre än en tennisbana, man spelar alltid dubbel och det är enkelt att börja även om man inte tidigare varit insnöad på racketsporter.

Bäst av allt är kanske att man servar underifrån – en räddare i nöden för alla som haft problem med tennisserven.

Så glöm tennisveckan.

Padel är ett smart sätt att spegla sig i kunglig glans trots att man knappt kan träffa bollen.

Fakta | Tre viktiga padelregler

Väggstuds. Man kan slå bollen mot glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

Servelinjer. Linjerna används bara vid serve, därefter är hela banan spelplan.

Tennisräkning. Precis som i tennis räknar man i game och set. Ofta spelas bästavtre eller bästavfem set.