Bye, bye, bekvämlighet

Text:

Bild: foto: FRANCK FIFE/scanpix

Du tror att du beställer en grillad vitfisk men får in en blötlagd guppy. Kortmaskinen är trasig när du ska betala. Brödet som stod på bordet visar sig kosta mer än huvudrätten.

Det är då det känns att det är semester!

De senaste åren har många utarbetade resenärer undvikit liknande situationer genom att välja all inclusive. Klart och betalt i förväg.

Men nu är bekvämlighetsresandet på nedgång och vi är redo att ta kontakt med lokalbefolkningen, känna på språkförbistring och uppleva att vi faktiskt befinner oss i en främmande miljö.

Charterföretaget Apollo har gjort en undersökning som visar att intresset för all inclusive minskar bland deras resenärer och antalet bokade resor har gått ned med närmare 30 procent sedan förra året.

Själva tror de att trenden att söka äventyr och aktiviteter på ledigheten, liksom ett växande intresse för att ta del av genuin kultur, förklarar siffrorna.

All inclusive står för trygghet, enligt Kristina Zampoukos som är turismforskare vid Etour, Mittuniversitetet:

– Dels har man kontroll över sin ekonomi, man behöver inte ens ta med sig sin plånbok. Dels handlar det om den personliga säkerheten, i vissa länder upplever resenärer att det är tryggare att leva i avskildhet från lokalbefolkningen.

Kristina Zampoukos säger att resetrender ständigt går upp och ned och att man väljer olika typer av resor för olika sammanhang. Har man småbarn och farfar på släptåg kan det vara skönt att slippa tjafsa om restaurang och prisnivå.

– Publiciteten för all inclusive har varit negativ, det kan ha haft effekt. När vi blir medvetna om etiken hos en produkt börjar moralen vakna.

Apollo tror mer på äventyrliga drömmar. Resenärerna vill klappa fina gatuhundar och göra egna restaurangfynd.

Oavsett orsak leder det till friktion som del av resandet. Det är svårare att förutse den totala budgeten och det finns risk för både prutande och försenade bussar. Sådant som ger goda historier vid hemkomst och som blir njutbara minnen när frustrationen väl har lagt sig.

Fakta | Semestertrender som försvunnit

1. Familjetältet. Lagstadgad semester och tältet i bakluckan, fyra i baksätet och tre fram, och så ut i det svenska 1950-talet.

2. Social turism. Husmorssemester och sommarkollo för utsatta barn stort på 1960-talet.

3. Tågluffen. Kryssning med Interrail genom Europa var obligatorisk vuxen-blivande-ritual under 1970- och 80-talen.