Golvmops

Text:

Huvudattraktionen på Guccis höst- och vintervisning var Princetown Slipper, en toffla i 12 000-kronorsklassen. Just denna modell fångar den i flera bemärkelser hetaste skotrenden för de kallare månaderna som väntar. Ju mer päls desto bättre. Just dessa, på det italienska modehusets catwalk, hade långt gethår såväl på in- och utsidan och liknades vid Fragglarna, eller en Norfolkterrier, av The Guardians modeskribent på plats.

Trenden slår igenom fullt ut i år även om de allra hippaste hasade runt i pälsutsmyckade Birkenstocks redan sommaren 2013.

– Det är ju rätt fånigt med skor som behöver kammas, men jag är övertygad om att skorna dyker upp i olika former i höst, säger Susie Lau, modebloggare på Style Bubble, till tidningen.

Hon förklarar pälsskornas framfart med det senaste årets skifte från det mer klassiska och minimalistiska modet mot mer humor och en vilja att ta ut svängarna, »kunderna är redo att bära skor som signalerar självförtroende«.

Gucci är inte det enda modehuset som tycker att det ska vara mer lurvigt på skorna i höst. Flera designmärken har redan hakat på. På Margielas visning stegade modellerna runt på lika högklackade som lurviga skor. Mer päls i form av lurv, bollar och tofsar syntes också på Dolce & Gabbanas och Ferragamos visningar liksom i Miu Mius och Jimmy Choos kollektioner för 2016. Och då handlar det om alltifrån smäckra sandaletter till mer stadiga loafers och träskor.

Som väntat har det grymtats när djurpäls, som här, används till skor. Men modeindustrin är med på noterna och har redan tagit fram fuskpälsskor som förutom att rädda djur är klart skonsammare mot plånboken.  

FAKTA | Andra modetrender i höst och vinter

Metallic. Futuristisk månlandningskänsla på allt som kan glittra och skimra.

Maxilängd. Kjolar och klänningar söker sig gärna ner mot fotknölarna.

1970-talsglam. Utsvängda brallor, bohemisk-chicka pälsar och fransar.

Källa: Elle, Damernas Värld