Jakten på hälsans vatten

Text: Josefin Olevik

Bild: Sara Holmgren, Scanpix

Plötsligt har kokosvatten fått en egen hylla hos den ekologiska närbutiken. Och den är ofta länsad. Sedan i somras har försäljningen av kokosvatten gått från noll till hundra hos hälsokostaffärer i storstadsområdena.

Trenden ingår i konceptet »raw food«, som innebär att ju mindre bearbetade råvarorna är, desto bättre. Förgrunds­figurer är kändisar som Sting, Demi Moore, Rihanna och ­Madonna.

De sistnämnda tuggar inte bara okokta bönor och varsamt plockad spenat, utan syns också med slimmade yoga-kroppar i vart och vartannat paparazzi-magasin. Madonna är dessutom finansiär till en av de större kokosvatten-producenterna och Rihanna gör reklam för en annan.

Att äta sunt och på så sätt »rena kroppen« från tillsatser medan man laddar med vitaminstinna juicer/choklad­bitar/krämer har varit de senaste årens kommersiellt framgångsrika hälsorecept. De har en tendens att få fler och fler användningsområden för varje gång den beskrivs, och det spelar ingen roll att kosttillskotten emellanåt avslöjas som bluffar.

Precis på samma sätt verkar det fungera med kokosvattnet. Enligt Livsmedelsverket har både ett glas lättmjölk eller en banan fler vitaminer och mineraler än mirakelvattnet. Däremot innehåller kokosdrycken mer natrium, vilket man helst vill undvika eftersom det hjälper saltet att höja blodtrycket i kroppen. Och pratet om att man går ned i vikt med hjälp av drycken, därför att det nyttiga fettet smörjer insidan av magen, det är nonsens enligt näringsfysiologerna.

På ekobutiken Eat i centrala Stockholm, en av dem som fått mångfaldiga sina beställningar av kokosvatten, menar man att kändisar är väldigt viktiga för försäljningen. Om Katrin ­Zytomierska skriver om ett preparat på sin blogg tar det slut i lager. Och finns en ­Madonna med vid lanseringen är produkten närmast oemotståndlig. Att det smakar utspätt saltvatten har mindre betydelse, så länge Madonna bär omkring en öppen kokosnöt i sina välsvarvade armar.