Möt Danderyds ledande sosse – kommunens »röda skynke«

Text:

Bild: Petronelle Halvorsen

Gärna fisk, men inte om den har ben! »Jag hatar ben«, säger Jenny Åkervall och får ett löfte från servitrisen om att den här havskatten minsann ska vara fri från de irriterande stickorna.

Vi sitter på den vanligtvis kändistäta krogen Monrads i Djursholm. I dag syns emellertid inga kändisar till. Ja, förutom Danderyds ledande sosse då – kommunens »röda skynke« – som sitter framför mig.

– Jag har tre barn i idrottsrörelsen, har mycket vänner här, men jag märker att eftersom sossarna är ett rött skynke så blir det svårt för folk att förstå att jag är socialdemokrat. De tycker att det är konstigt, för jag är ju som de, säger Jenny Åkervall och skrattar.

Hon är uppväxt i Borås. Där hamnade familjen efter att hennes föräldrar, båda tidigare medlemmar i KPML (r), förlorat en maktkamp med den stridbare exledaren Frank Baude. På cv:t står redaktör på SSU-tidningen Frihet, landslagsspelare i squash och talskrivare åt tidigare statsminister Göran Persson. I valet i höstas toppade Jennys namn – som hon för övrigt fick efter Karl Marx dotter – S-listan i Danderyd.

Socialdemokraterna och Danderyd. Det är två ord man sällan hör i samma mening. Åtminstone tills för några veckor sedan då S-ledaren Stefan Löfven riktade sökljuset mot den välbärgade kommunen. I en intervju kopplade han oroligheterna i bland annat Stockholmsområdet till de rikas drogvanor. Han sa:

»Djursholm, Danderyd, det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden.«

Ulf Kristersson kallade utspelet för »pinsamt« medan Hanna Bocander, M-kommunalråd i Danderyd, hävdade att statsministern med sin »svartmålning« försökte flytta fokus från sitt egna misslyckande.

Jenny Åkervall fnyser:

– Det där var medialt spel från Moderaterna. Det är ett reellt problem att våra unga missbrukar droger. Det har vi påtalat i tre mandatperioder och mötts av totalt ointresse för i 2,5 mandatperioders för att slutligen få ett erkännande av frågan, med brasklappen att det är föräldrarnas problem.

Men många Danderydsföräldrar vägrar att ta i problemen, hävdar Åkervall.

– Det är så tragiskt. I projektet »Danderyd lyssnar« vittnar barnen om hur de känner sig övergivna av sina föräldrar. De är ensamma på fredagar och lördagar, då föräldrarna åker i väg på sina fester, och lämnar dem i tomma villor.

Så statsministern hade rätt?

– Ja, nu blev det en svepande formulering om att Danderyds hela befolkning knarkade mest i hela landet, det var inte vad han menade. Det handlar om Danderyds unga, vi toppar statistiken i Stockholm och ligger nog högst i landet också.

Sossarnas pariaställning i Danderyd syns i valresultatet: ynka 7,5 procent. Det beror delvis på tradition. Men också på att Danderydsbor inte gillar höga skatter. Paradoxalt nog står kommunen inför en skattehöjning nästa år, som inte beror på sossarna. Från och med 2020 justeras skattesatsen upp från 29,63 procent till 31,03 till följd av stora underskott som byggts upp under det borgerliga styret.

– Det går inte att ha en så låg skatt och samtidigt leverera den typen av välfärd som invånarna ändå kräver, säger Jenny Åkervall.

Hon har ofta kritiserat nedskärningar i skola och fritidsverksamhet i kommunen, och nämner mellan tuggorna flera åtgärder för att få bukt med ungdomarnas knarkande. Som ett mer tillgängligt föreningsliv och mer resurser åt såväl kommunala tjänstemän som skolhälsan. Men sådana satsningar kräver väl ännu mer skattepengar av Danderydsborna?

– Det kan bli så att vi höjer skatten mind-re än Moderaterna, säger Åkervall – som senast i våras tyckte att M borde höja skatten mer än vad som aviserats.

– Danderyd har ett underskott som ska regleras. Majoritetens förslag är att det ska ske under två år. Men enligt kommunallagen kan man välja att göra det på tre år, fortsätter hon.

– Det gör inte att vi kan göra stora satsningar, men i alla fall undvika fler plågsamma nedskärningar.

***

Namn: Jenny Åkervall.

Ålder: 46 år.

Bor: I Stocksund i Danderyd.

Aktuell: Socialdemokraternas toppnamn i Danderyd. Statsministern pekade nyligen ut knarkandet i Danderyd som orsak till problem i andra Stockholmsområden.

Åt: Dagens fisk på Monrads i Djursholm: ugnsbakad havskatt.