På spåret-aktuella Cecilia Hagen: »Får väl bita huvudet av skammen och våga«

Text: Martin Röshammar

Bild: Petronelle Halvorsen

När vi ses har hon precis skrivit klart ännu »en spalt« till Expressen. Krönikerandet, som hon började med 1975, vill Cecilia Hagen inte sluta med. Det är viktigt att göra något som ger veckan en självklar struktur.

– Man behöver det, ska jag tala om för dig. Man behöver det för att man ska känna att man inte bara låter dagarna flyta i väg. Jag behöver prestera något. Så är det nog. Men man får väl se om jag blir utsparkad – det vet man aldrig.

Att intervjua journalister är alltid speciellt. Att intervjua journalister som har haft långa intervjuer som främsta arbetsuppgift i »hundra år«, det är ännu mer speciellt. Hon kan varje knep.

– Intervjuer var något jag gjorde för mitt jobb, det var inget jag brann för att få göra. Det låter verkligen oengagerat. Men visst, det var okej även om jag alltid tyckte att det var läskigt att kontakta någon som man inte kände. Jag var alltid nervös innan.

Nu har hon lagt ner. Nu gör hon inga intervjuer längre. Det tog helt enkelt för mycket tid, innebar för mycket jobb. Inte minst var hon en sådan som skulle skriva ut hela intervjun, vartenda ord. Det tog timmar, timmar, timmar och det var urtråkigt.

På grund av flygrädsla har Cecilia Hagen inte flugit på mer än 50 år. Men tåg åker hon gärna. »Jag kommer ju ingen vart annars.« Och så är vi vips inne på På spåret. Hon och Tomas Tengby vann redan 1995. Två år senare förlorade hon i finalen tillsammans med Adde Malmberg. Fyra gånger har hon nått finalen tillsammans med Lennart »Hoa-Hoa« Dahlgren. Och nu gör hon ett nytt försök, tillsammans med sonen Jonatan Unge.

– Det satt väldigt långt inne att tacka ja nu. Vi fick frågan långt före sommaren och jag ville verkligen inte. Jag tycker att jag allt oftare inte får fram de svar som jag har tänkt mig. Jag tycker att de borde ha ett litet ålderstillägg, att man borde få tänka lite längre på frågorna om man är över 70.

Cecilia Hagen konstaterar med ett skratt att det har de inte gått med på, programmakarna. Inte ville de skippa musikfrågorna heller.

– Men Jonatan tyckte att det skulle vara kul att prova detta någon gång och då tänkte jag att man får väl bita huvudet av skammen och våga. Det är ju jättekul också. Samtidigt som man ständigt är stel av skräck i studion. Alla är det.

[caption id="attachment_602109" align="alignnone" width="991"] Cecilia Hagen ska tävla i På spåret med sonen Jonatan Unge. Han sommarpratade 2018.[/caption]

Det är mycket Jonatan Unge just nu. På sistone har både DN och SvD skrivit stort och långt om komikern och podcastaren, som i DN sa apropå sin egen och mammas allmänbildning och På spåret: »Jag är bara en sämre version av  henne.«

– Ja, han är väldigt i ropet just nu, bekräftar Cecilia Hagen. 

Vi pratar om att stå i centrum och hon säger, eller frågar snarare: »Vänjer man sig någonsin?« Tillbaka till inspelningarna av På spåret och tävlandet med sonen. Hur påverkade stunderna i frågeprogrammet deras relation?

– Det var ju det man inte riktigt visste i förväg. Skulle vi börja gräla i buren, bli osams, skulle man vara otrevlig?

Jonatan Unge kan vara rätt så grov i mun ibland – Höll han sig i skinnet under På spåret-inspelningarna?

– Ja, han höll sig. Någorlunda. Eller gjorde han det förresten? Jag kan ha förträngt något.

Det har gått 24 år sedan din senaste (och enda) seger i På spåret. Dags igen?

– Nähä, det finns inte en möjlighet. Jag vet inte om det var lättare då, men det var i alla fall inte så mycket uppmärksamhet. Nu kommer man ju inte att våga titta i tidningarna dagarna efter sändningarna.

***

FAKTA: Cecilia Hagen

Född: 1946.

Bor: På Djurgården i Stockholm.

Yrke: Journalist och författare.

Familj: Barnen Josefin och Jonatan. Och barnbarn.

Aktuell: Är med i SVT:s På spåret tillsammansmed sonen Jonatan Unge. På spårets första avsnitt sänds den 6 december. I grupp 1 tävlar lagen Inga-Britt Ahlenius och Peter Magnusson, Cecilia Hagen och Jonatan Unge samt Josefin Johansson och Johar Bendjelloul.

Åt och drack: Grillad surdegssmörgås med grönsallad och vatten på Skroten café, skeppshandel på Djurgården i Stockholm.