Adam Alsing

Text: Jan Scherman

Bild: TT

Om en livs levande motor, som ständigt går på glädjefyllt högvarv, plötsligt stannar så är det obegripligt. För alla som varit runt omkring detta pulserande och skrattande blir det abrupta stoppet omöjligt att ta in. Adam Alsing var denna positivt bullriga och energiska rörelse framåt i livet och i tv-världen.

Han sågs överallt och själv såg han alla andra. Han beskrivs som snällheten själv. Hur var då hans snällhet?

2009 ledde Adam Alsing Fotbollsgalan i TV4. Den sändes sen kväll från Malmö måndagen den 9 november. Dagen därpå skulle Adam köra sitt radioprogram »Äntligen morgon« på Mix Megapol från Stockholm. Studiomannen Henric von Zweigbergk hade hyrt en bil för att köra Adam de 63 milen. Henrics order till Adam: Luta dig bakåt och sov!

I nattmörkret i höjd med Jönköping hade Adam pratat non stop, och blev tillsagd igen att sova för att orka sin direktsändning i radio. Adam svarade:

»Henric, jag kan inte låta dig sitta ensam bakom ratten. Vill hålla dig sällskap!«

Snällt tänkt och gjort.

Jag var förresten på plats på Fotbollsgalan i Malmö och såg genrepet. Såg hur Adam Alsing kom in i den stora arenan. Han gick runt och hälsade på alla i teamet. Kunde namnen på fotografer, ljudtekniker och scriptor. Adam Alsing trivdes på sin hemmaplan – tv-produktionens verkstadsgolv.

Jag träffade Adam första gången i entrén till nystartade TV4. Det var september 1990. Vi befann oss i skilda världar i den nya kommersiella tv-världen. Jag såg honom som en del av det negativa begreppet tingel-tangel-tv. Vet inte hur han såg på mig. Vi som startade programmet »Kalla fakta« kallades internt för »tunga hörnet«. I det mer glädjefyllda hörnet startade Adam Alsing »Twist & shout« och gjorde hundra avsnitt av »Tur i kärlek«. Med tiden kom mina fördomar på skam. Adam tog tv-underhållning på största allvar. Han lade ner full kraft på varje enskilt program. Glömde aldrig sin uppdragsgivare – publiken. Så jobbar ett superproffs.

Min respekt växte för denne seriöst arbetande underhållare, som förändrade stora delar av det svenska tv-utbudet. Om SVT präglades av duktighet så utvecklade Adam en rad genrer i en helt ny anda av prestigelöst skrattande nöjes-tv och utmanande sociala dramer med utslagning som trigger. I salig åminnelse alla ramaskrin kring »Big brother«.

Adam Alsing rörde sig obehindrat över programgränserna. Han klarade »Sveriges värsta bilförare«. Han axlade framgångsrikt »Jeopardy« efter Magnus Härenstam.  Han var på TV4, ibland på TV3 och emellanåt på Kanal 5. Välkomnades överallt. Han var en ständig radioröst. Han delade generöst programledarskap med Agneta Sjödin eller Gry Forsell. Adam rörde sig friktionsfritt mellan studion, jaktlaget, gymmet för att landa hos sin älskade familj med hustrun Anette och barnen.

När han fyllde 40 blev det stort kalas på Operakällaren i Stockholm. Toastmastern Anders Timell minns att det inte var som alla andra kändisfester. Det var i stället som en uppsättning av pjäsen »Värmlänningarna«, alltså fler värmlänningar än huvudstadskändisar.  Adam Alsing var alltid kvar i sitt Värmland och glömde aldrig sitt älskade Färjestad i hockey.

Jag avundades honom hans imponerande allvetarkunskaper. Han kunde vunnit miljoner i »Vem vill bli miljonär?«. Tröst för oss fåkunniga är dock att också Adam kunde göra en tankevurpa. Så skedde i »På spåret« i februari 2011. Kristian Luuks ord: »Vart är vi på väg?« Direkt på själva 10-poängaren slog Adam till. Ledtråden var: I landet ser man ljust på vårt resmål, vars berömda rock fick grönt ljus redan 1938. Adam drog i nödbromsen och svarade »Loden«, påstod att det var en stad i Tyskland. Sa Loden igen och talade om lodenrock. Den är ju grön. Tåget rusade vidare till staden Brighton och gåtan gällde Graham Greenes roman »Brighton rock« från 1938.« Adam Alsing och hans parkamrat Ebba Blitz förlorade. Adam hoppade skrattande ur sin tågliknande bur. Vinst eller förlust, kvittade lika.

Adam Alsing förblev medmänsklig och drabbades aldrig av kändissjukan. Han vårdade sin starka glädjesträng och barnslighet i kombination med stor kunnighet och smartness. Han stod kvar med fötterna på jorden, som om han aldrig lämnat sin värmländska hembygd. Han var dj:n från Karlstad som blev folkkär programledare i tv och radio.

Vännen och krögaren Erik Videgård har berättat hur han fick hjälp av Adam. Erik var sjuk i cancer och hade ont om pengar. Adam stödköpte ett av Videgårds recept på bangbang-kyckling. Det stora i detta är att Adam aldrig sa till någon att han betalat multum för receptet. Det är först nu vi fått veta hela sanningen, genom att Erik Videgård berättat om den kändis som inte sökte något ljus på sig själv.

Osjälviskt godhjärtad. Sådan var han, alltså inte bara en banbrytande tv-underhållare och radioman.