Musiken var hans sport

Adal ”Adouli” Debretsion, gangsterrappare, dog den 27 september. Han blev 18 år gammal.

Text:

Bild: Adouli-Bunda via Youtube/skärmavbild

Om aina kommer vi sätter på mute,  

skyndar mig med tabben i figur,  

mamma ber varje dag till Gud,  

för att jag ska kunna ta mig ur.  

Med dessa rader slog Adal Debretsion igenom i rap-Sverige 2019 under artistnamnet Adouli. Låten “Rapstar” gick in på 76:e plats på Sverigelistan och har i dag över 8 miljoner lyssningar på Spotify samt 100 000 visningar på Youtube. Den handlar om Adoulis dröm om att bli artist, men också om en kriminell livsstil. Året därefter kom “Magisk”, ett samarbete med artisten Nils Erik Grönberg (Einár), som mördades hösten 2021.  

Adouli var en av de yngsta i den musikgenre som brukar kallas för gangsterrap, en kontroversiell musikstil som kritikerna menar glorifierar en kriminell livsstil. Sympatisörerna menar att den snarare belyser hur det faktiskt ser ut, inte glorifierande utan en beskrivning av livet för unga människor i socialt utsatta områden. Och Debretsions texter går inte enbart att tolka som gangsterromantik. Många av låtarna handlar om allmängiltiga ungdomsproblem som kärlek, familj och framtid.  

Journalisten Emil Arvidson som skrivit boken “Svensk gangsterrap – ett reportage” anser att den svenska gangsterrapen har rötterna i musikstilen “Drill” som uppstod inom gängkulturer i Chicago under 2010-talet. Den fick även genomslag i London, där debatten om gangsterrapen enligt Arvidsson påminner om den om svenska. Till följd av den eskalerande våldsvågen har diskussionen om gangsterrapen ofta kommit att handla om annat än musiken. Fokus har i stället riktats mot artisternas kopplingar till olika gängkonflikter och kriminella nätverk, främst i Stockholmsområdet.

Sommaren 2019 hade artisten ASAP Rocky en spelning i Stockholm och passade på att träffa lokala musiktalanger. På Instagram kunde man se en uppenbart exalterad Adouli stå bredvid den världskända artisten som i klippet påtalar Adoulis låga ålder, bara 14 år gammal.  

Att veta vad som föder vad är ofta komplicerat – men med Adouli var i alla fall en sak klar: musiken var med från början. I en intervju på Youtube-kanalen “Juicy” året efter berättade han att han upptäcktes på tunnelbanan, och att det var hans syster som lärde honom att sjunga. Han fick även frågan hur hans drömmusikvideo skulle se ut.  

"Den skulle vara i den största villan du sett, och så skulle det vara tio stycken värdinnor vid ingången, och de skulle vara sexiga och ha stora…”, hinner han säga innan både han och intervjuaren brister ut i gapskratt.  

År 2020 gästade också Adouli SVT-programmet “Streams” där många profiler inom hiphop-Sverige medverkade och året därpå släppte han låten “Bunda”. Musiktidningen Dopest beskrev den som annorlunda jämförd med hans tidigare produktion, “melodisk och med glimten i ögat”. Det kom att bli Adoulis sista låt, men efter dödsbudet klättrade Adal Debretsions mest populära låtar, “Rapstar” och "Mamacita", upp på Spotifys Topp-50-i-Sverige-lista.  

Vad som hände under de två resterande åren i Adoulis liv är inte allmänt känt, men det ryktades om kopplingar till gängledaren Rawa Majid som även går under namnet Kurdiska räven.  

Hans död väckte däremot uppmärksamhet. Den 27 september klockan 18.43 inkom ett larm till Stockholmspolisen. En ung man hade skjutits till döds på Mälarhöjdens IP i Fruängen i huvudstadens södra förorter framför ett hundratal idrottande barn och ungdomar.  

Mordoffret Adouli var sedan länge en känd figur runt idrottsplatsen där han kopplades ihop med kriminella gäng och drogaffärer. I intervjun med “Juicy” 2020 svarade han på frågan om han utövar någon sport.  

“Nej, musiken är min sport”, svarade han med ett skratt.  

När bilder på mordoffret och gravljus placerades på platsen i en sorgemanifestation undrade en idrottstränare i Dagens Nyheter: “Ska vi verkligen ha en hyllning till en gängkriminell här?"