Nyamko Sabuni: »Jag hoppas att M vill vara med på en ny skattereform«

Text:

Bild: TT

Nyamko Sabuni har varit partiledare för Liberalerna i 4,5 månad. Men hon har knappast fått någon smekmånad på det nya jobbet. De flesta opinionsmätningarna under hösten placerar partiet under riksdagsspärren. Och i en Sifo-undersökning från i början av november visar att endast Miljöpartiets språkrör har lägre förtroende hos väljarna än Nyamko Sabuni.

Så vad ska hon göra för att vända på opinionssiffrorna?

– Jag tror inte på utspel som får siffrorna att öka en enskild vecka, sa Nyamko Sabuni från scenen när hon medverkade på Chefdagen på Cirkus i Stockholm.

När Fokus träffade henne efter scensamtalet utvecklade hon sin resonemang.

– Rent konkret måste vi svara på väljarnas frågor. Just nu handlar dessa frågor om kriminalitet och integration. Misslyckas vi med skolan kan det skapa väg ut till kriminalitet för ungdomarna, säger Nyamko Sabuni och fortsätter:

– Vi måste stoppa införsel av vapen och därför vill jag ge tullen mer resurser. Oavsett om det gäller Nynäshamn eller Frihamnen ska de finnas där.

Du har tidigare uttryck en tveksamhet till tidpunkten för reformen av Arbetsförmedlingen. Varför?

– Tiden kan vara snål. Vi vill fortsätta reformera, men inte ha ett visst datum när allt ska vara klart. Arbetsförmedlingen behöver tid och är på väg att byta generaldirektör. Jag tror vi behöver ett nytt ledarskap som leder medarbetarna efter en rörig tid.

I början av oktober skrev Fokus om en efterlängtad skattereform. Den verkar dock inte bli av förrän efter nästa val. Nyamko Sabuni ställer sig bakom ett omfattande skattereform, men menar att nyckeln är att få med fler partier än S, MP, C och L.

– Jag hoppas och tycker att M och KD ska vara med. En stor skattereform måste hålla flera år och oavsett vilka som styr landet.

Varför är det på det tiden med en skattereform?

– För att den senaste skedde på 90-talet och samhället har förändrats sedan dess. Vi har hunnit avskaffa ett antal skatter och vi måste diskutera hur vi ska kunna finansiera bra skola, vård och omsorg.

Driver du på för att skattereformen ska bli av?

– Absolut, vi är i full färd med att bestämma hur arbetet skulle kunna se ut. För oss är det också viktigt att öka rörligheten på bostadsmarknaden så att barnfamiljer kan flytta in i villor som äldre bor kvar i av skattetekniska skäl.

– Jag hoppas vi kan vara med och öka en sådan rörlighet med mig som partiledare.