Sista ronden i Boris fest-fars

Storbritanniens ledare satsar sin politiska framtid på ett kort: Att frias av utredningen om lockdown-fester som kommer i dagarna.

Text: Cecilia Nikpay

Bild: Matt Dunham/TT

Förra veckan bad Boris Johnson parlamentet om ursäkt för att han närvarat på en fest när landet befann sig i lockdown. Premiärministern uttryckte ånger över en tillställning i hans egen trädgård på Downing Street 10, dit ett hundratal inbjudna uppmanats att ”ta med egen sprit”. Festen var det senaste avslöjandet i en pågående skandal där nu dussinet sociala träffar i regeringskvarteren under nedstängningen har uppdagats.   

Högljutt buande mötte ”Boris” – som han allmänt kallas – i kammaren, men av eftersnacket i Westminster Palace framgick att ursäkten ändå haft avsedd effekt: De partikamrater som hotat med misstroendeomröstning lyfte tillfälligt fingret från avtryckaren och upprepade i stället sin ledares mantra: ”Vi bör avvakta resultatet av pågående utredning”.

Respiten var dock ingen självklarhet. Sedan skandalen briserade veckorna före jul har konservativa backbenchers tvingats göra brandutryckningar till sina distrikt för att försvara partiledningens festande inför ilskna väljare.

Och knappt hann partivännerna inrätta sig i leden innan lojaliteten sattes på nya prov. Dagen efter ursäkten avslöjades ytterligare två fester vars tajming väckte särskilt anstöt då de ägde rum kvällen före prins Philips begravning i våras. Under rådande landssorg dracks det alltså in på småtimmarna hemma hos premiärministern (som dock själv var på lantstället).

Avslöjandet om ”begravnings-festerna” ledde till förnyade krav på Johnsons avgång förra helgen, inte bara från oppositionsledaren Keir Starmer utan även från sex konservativa MP:s. Enligt tidningen The Telegraph har ytterligare runt 15 tories privat begärt en misstroendeomröstning, men eftersom det krävs stöd från 54 rebeller lär Johnson få som han vill i dagsläget: Avgörandet skjuts upp tills dess utredaren Sue Gray har sagt sitt i en rapport som väntas inom någon vecka.

Gray var en gång i tiden pub-ägare på Nordirland men är sedan många år en mycket respekterad statstjänsteman. Hon är känd för sina hårda nypor och ansågs länge ha utmärkta förutsättningar att reda ut festernas legalitet och utkräva ansvar. Men allteftersom uppdraget vuxit, från granskning av en enskild fest där statsministern inte var närvarande, till runt 14 sammankomster där han i flera fall var personligen inblandad, har tonen ändrats. En statsministers framtid bör inte avgöras på tjänstemannanivå, har resonemanget gått. Nu förmodas Gray inskränka sig till att klarlägga vad som skett och överlåta konsekvensanalysen åt parlamentet.

Utifrån det faktaunderlag hon presenterar ska parlamentet besvara två frågor: Bröt festerna mot de restriktioner som rådde? Och: Har Boris Johnson genom sina uttalanden misslett parlamentet? Det skulle innebära att han brutit mot ministerkoden och att han förväntas avgå.

Processen i underhuset har goda chanser att bli nästa kapitel i fest-farsen. Men ett litet kaos kan vara det bästa utfallet för Johnson (med undantag förstås för en helt friande rapport, vilket ingen längre förväntar sig). Minsta tvivel om hans inblandning skulle skapa nya chanser för överlevnadskonstnären Johnson att rädda sig kvar. Många av partikollegorna har låg aptit just nu för en tidskrävande ledarskapsstrid.

Men även om Johnson lyckas parera den interna kritiken i partiet måsta han på sikt även övertyga en grupp som kan visa sig betydligt mer kompromisslös – väljarna. I en undersökning under helgen sa 67 procent att de inte tvekar: Om Grays rapport bekräftar regelbrott så ska premiärministern avgå.

Festerna i Whitehall

Gällande restriktioner: Det är inte tillåtet att lämna sitt hem utan godtagbar ursäkt. Motion är tillåtet med EN annan person utomhus.

  • 17 april – Två avskedsfester
  • 15 maj – Foto på Johnson med fru samt runt 15 medarbetare som äter ost och dricker vin i trädgården. Enligt deras uppgift ett arbetsmöte
  • 20 maj – 100 personer inbjöds till ”ta med egen sprit”-fest i trädgården. 30-40 personer, inklusive statsministern, närvarar

Gällande restriktioner: Förbjudet att träffa någon ur annat hushåll inomhus, undantaget i arbetssyfte 

  • 13 nov – Vittnen hävdar att en fest hölls i statsministerparets våning. De nekar
  • 20 nov – Dominic Cummings avskedsfest
  • 25 nov – Fest på Finansdepartementet
  • 27 nov – Avskedsfest för rådgivare. Johnson håller tal
  • 10 dec – Julfest på Utbildningsdepartementet
  • 14 dec – Fest för drygt 20 personer på Torys partihögkvarter. Foto-bevis
  • 15 dec – Frågesport, delvis ledd av Johnson. Video-bevis
  • 16 dec – Julfest på Transportdepartementet
  • 17 dec – Stort avskedsparty med för chefen för teamet som utarbetat covid-restriktionerna
  • 18 dec – Videoclip av Johnsons pressekreterare som ser ut att skratta åt sina försök att bortförklara en fest

Gällande restriktioner: Umgänge inomhus är förbjudet. Max 6 personer eller två familjer får ses utomhus

  • 16 april 2021 – Två fester på Downing Street dagen för Prins Philips begravning. En person skickades till affären med resväska för att köpa alkohol. En gunga förstördes och partyt pågick intill småtimmarna.

Källa: BBC, Telegraph

Följ med i världspolitiken – här prenumererar du på Fokus

Text: Cecilia Nikpay

Bild: Matt Dunham/TT