Villadrömmen vs klimatet

Text: Per Öqvist

Istället för att köpa ett färdigt ekohuskoncept har entreprenören Anders Hallström låtit bygga om sitt eget radhus till ett ekohus. I veckan invigs det nyrenoverade Econowhouse i Vallentuna.

– Jag ville inte bara göra huset energisnålt och med bra material, utan skapa ett modernt hus utan avkall på komfort och design. Vad som saknades var en bra guide till hur jag skulle gå tillväga; en sajt som länkar till produkter och tjänster med fakta, bilder och tips om nyaste tekniken.

Under tre år har byggprocessen kunnat följas på econowhouse.se, där han har samlat dokument med lärdomar och fakta om material och lösningar. När huset nu står klart blir det också tillgängligt för för-anmälda studiebesök.

I huset finns lerputs, äggoljetempera, hampa, cellulosa, kompositmaterial, miljövänligare betong, trä, sedumtak och återvunna material, liksom tekniska lösningar, som duschvärmeväxlare som återvinner värmen i vattnet, solceller, ventilation med värmeväxlare och smart styrning av belysning, golvvärme, energifönster och energidörrar.

Andra produkter i radhuset är en utedusch, där vattnet värms av solen, en ölkyl som använder markkyla i stället för el och en vattenkran med kokande vatten.

– En viktig del av projektet var att illustrera så många material och innovationer som möjligt och lyfta fram dess olika för- och nackdelar, säger Anders Hallström.

– Vi vill ta reda på hur effektivt huset är under faktiska levnadsförhållanden. En mätare visar energiförbrukningen i realtid, så att vi kan jämföra före och efter renoveringen. Men vi slutar inte där. För att förstå klimat- och miljöavtrycket som vår livsstil medför bokför vi allt – varje förbrukad kilowattimme.

– Tanken är inte att familjen ska leva perfekt eller spartanskt, utan visa hur våra vardagsval – och den höga levnadsstandarden i Sverige – påverkar miljön. Men också visa att det går att leva miljösmart och ändå ha ett snyggt och modernt hem.