Abraham, Moses och tennisspelarna

Text:

Bild: AKG-IMAGES

Det står inte på förrän vi ser 100-åringar på världens idrottsarenor. 

Det där att Abraham, fåraherden som Gud valde ut som anfader till sitt folk, var 100 år när han gjorde sin fru Sara med barn, brukar det flabbas åt. Lika illa brukar Sara råka ut. Bara för att hon var 90 år och trodde hon var ofruktsam men födde Isak. När Moses, som skrivit om detta, påpekar att Sara i det skedet av sitt liv var så vacker att kung Abimelek i Gerar ville ha henne som hustru, brukar smäleken vändas mot Moses.

Den gubben, låter det, var nog bra på att berätta historier, men att räkna ut människornas ålder skulle han ha behövt lite assistans med.

Sådan dryghet missar att Moses inte alls var förblindad av sin iakttagelse. I hans rapporter från kung Davids tid blir människorna det för oss mer normala, 75-80 år. Moses poäng: Vi åldrades långsammare på Abrahams tid.

Moses hade inte blivit överraskad över vad som utspelade sig i Australian Open, årets första Grand Slam-turnering i tennis. 37-åriga Serena Williams, som födde barn förra året, bekräftade med en kvartsfinalplats att hon fortfarande tillhör den absoluta toppen. 

Novak Djokovic vann herrtiteln i stor stil. Det var ett kvitto på att herrtennisens tre dominanter de senaste 15 åren vägrar att låta åldern göra dem äldre. De lyckas till och med förstärka sin dominans. Av de nio Grand Slamturneringar som spelats sedan september 2016 har tre vunnits av Roger Federer, som vid vinsttillfällena var 35 och 36 år, tre av Rafael Nadal, 31 och 32 år, och tre av Djokovic, 31 år. Nu har dessa spelare – var och en – vunnit mer än alla spelare i tennishistorien. 

Det fanns en tid när sportens ess hette Björn Borg, John McEnroe och Mats Wilander. Sina största segrar tog de som mycket unga, men var vid 25 utbrända och vann aldrig något mer.

Vi åldrades långsammare på Abrahams tid, och kan tydligen göra det nu också.

Läs mer Fokuserat

Att larva sig med en kille från Larv (#04-19)

Ett spel under högertäcket (#03-19)

Ett illa försvarat spelmonopol (#01-02-19)