Kvadruplar vittnar om människans utvecklingskraft

Mästerskap har en förmåga att främja mänsklig utveckling – på fler plan än de strikt idrottsliga prestationerna.

Text:

Toppbild: Jae C. Hong / TT

Toppbild: Jae C. Hong / TT

I startlistan i den konståkningsfinal som USA:s Nathan Chen vann efter flera fantastiska kvadrupelhopp (när man snurrar fyra varv) såg vi även fransosen Kevin Aymoz och Jason Brown från USA.

Hörstadius OS

Under vinjetten ”Hörstadius OS” ger Fokus krönikör Erik Hörstadius dagliga betraktelser om den pågående vinterolympiaden i Peking 2022, där han för övrigt är född år 1964.

Kvadruplarna vittnar om utvecklingskraften hos oss människor. Det var först i slutet av 80-talet den första kvadrupeln utfördes på tävling, den relativt "lätta" kvadrupel toe loop. Chen klarar av även de svårare kvadruplarna lutz och flip och salchow – han kan sätta fem, sex stycken under ett program.

Det är en aspekt av OS: Den tekniska/sportsliga förbättringen mästerskap för mästerskap. Tack vare bättre material, bättre träningsmetoder et cetera.

Men det kan vara värt att påminna även om andra mänskliga framsteg som synliggjorts under OS-historien. Som kvinnonärvaron. I spelen i Paris år 1900 var bara cirka 20 av de 1000 deltagarna kvinnor, hänvisade till fem sporter. Tennis, segling, ridsport, golf. Och krocket.

Genom decennierna har kvinnorna sedan erövrat sport efter sport, och de utgör numera ungefär hälften av de tävlande.

Tillbaka till Aymoz och Brown. De är båda öppet homosexuella. Ja, men det är ju konståkning, säger ni. Just den sporten har väl alltid varit förknippad med homosexualitet på den manliga sidan. Bland annat nattens segrare Chen hävdade ju härom året i ett kritiserat uttalande - vilket han senare kom att be om ursäkt för - att sporten var "homosexual dominated".

Människors sexuella läggning brukar inte intressera mig särskilt mycket. Under OS fokuserar jag på prestationer, inte relationer. Och jag har inte grävt i faktabakgrunden till Chens yttrande. Istället gläds jag över den omständigheten, att Aymoz och Brown inte behöver smussla med sin identitet. Till skillnad från världens alla toppidrottare så sent som för bara ett par decennier sedan. 

Det var först 1988 en öppet manlig homosexuell tävlade i OS, den medaljerade dressyrryttaren Robert Dover från USA. Den ikoniske brittiske konståkaren John Curry, som slog poängrekord 1976, berättade efter karriären att ett skäl till att han inte berättade offentligt om att han var homosexuell, var rädslan att homofoba domare skulle straffa honom med lägre poäng.

I vinter-OS i Peking tävlar flera tiotal öppet homosexuella. En vinst för hela mänskligheten.

***

Köp din prenumeration på Fokus här. 

Text:

Toppbild: Jae C. Hong / TT