»Blev ingen uppståndelse för att jag var kvinna«

Text:

Bild: Sockenbilder.se

– Det var ett trevligt jobb. Jag tågade med flaggan i täten och några meter bakom kom de andra. Det var lite nervöst och fantastiskt. Att inviga ett OS, man kan ju inte komma högre i idrottstävling.

Du var den första kvinnan som fick det hedrande uppdraget, hur kändes det?

– Ja, tänk att jag tror det. När jag fick förfrågan lite före så kändes det pirrigt och roligt. Men jag minns inte att det blev någon särskild uppståndelse för att jag var kvinna.

Varför tror du att de valde just dig?

– Jag kan väl tänka att det inte var så vanligt att ha varit med på fyra olympiader. Så det kanske var det.  (Barbro Martinsson tävlade i OS 1956, 1960, 1964 och 1968, reds anm)

Och så blev det ytterligare ett silver i stafetten!

– Ja, vi tog vår andra silvermedalj. Och så hade jag två fjärdeplatser, på både 5 och 10 kilometer. Jag var bar några sekunder efter båda gångerna, den ena gången handlade det om 1,3 sekunder. 4:a är inget roligt. Då är det bättre att bli 10:a. Åtminstone kändes det så då.

Åker du fortfarande skidor?

– Ja, om! Men jag vill ha bra väder, inte för kallt och inget töväder. I måndags fick jag åka hem igen för det var så mycket snö. Men jag åker varje dag om det går, tillsammans med gubben (tidigare landslagsskidåkaren Sture Grahn, reds anm). Nu åker vi bara fem kilometer åt gången, men annars om det är bättre väder så åker vi längre.

Men nu kommer ju OS att förstöra rytmen.

Så du kommer att följa OS på tv?

– Ja, trots alla dopingsbesked, man blir så less, less, less. Men jag måste ju titta ändå. Det måste jag. Fast ibland krockar det med barnbarnen som ska åka nånstans. Äldsta flickan är 13 men hon tävlar i 14-årsklassen och hon fick nyss frågan om hon ska åka till ungdoms-SM i Lycksele.

Har du något råd till årets svenska fanbärare vid invigningen av OS i Pyeongchang, curlingspelaren Niklas Edin?

– Bara att han ska vara lugn och hänga på. Det går alltid en kille eller tjej framför och talar om att nu kommer Sverige. Då får man också redan på praktiska grejer som hur långt det ska vara emellan. Var lugn och njut av stunden!