I podcastavsnittet McDonald’s Broke My Heart i Malcolm Gladwells populära serie Revisionist History från hösten 2017 berättar Gladwell nostalgiskt hur mycket godare McDonald’s pommes frites smakade när han var barn. Men någon gång under 1990-talet förändrades receptet och smaken blev aldrig densamma.

Enligt Gladwell bytte McDonald’s då ut oljan som de friterade sina pommes frites i: från nötköttstalg till en vegetabilisk oljeblandning. Bakom förändringen stod en intensiv kampanj ledd av miljonären Phil Sokolof, huvudpersonen i Gladwells berättelse. Sokolof var en förmögen affärsman som drabbades av hjärtattack vid 43 års ålder. Läkarna skyllde på hans höga kolesterol och hans kost, rik på mättade fetter.

Efter det ägnade Sokolof sin förmögenhet åt att köpa stora helsidesannonser i amerikanska dagstidningar där han anklagade snabbmatskedjorna för att ”förgifta USA med fett”. Hans kampanj, tillsammans med den växande oron för mättade fetters påverkan på hjärthälsan, ledde till att McDonald’s och andra kedjor till slut ersatte nötköttstalget med vegetabiliska oljor, som sågs som ett hälsosammare alternativ.

Den som har följt Robert F Kennedy Junior (RFK Jr) och MAHA-rörelsen de senaste åren kanske tycker att detta låter bekant, fast i motsatt riktning. Under senare tid har vi nämligen sett en liknande moralpanik, men denna gång riktad mot de så kallade fröoljorna, alltså de vegetabiliska oljor som används i frityrblandningar i snabbmat i dag.

Det rapporteras även i flera amerikanska medier att RFK Jr är på väg att uppdatera regeringens kostriktlinjer mot mer animaliska fetter. Om Gladwell sörjde smaken och konsistensen som gick förlorad när McDonald’s övergick till fröoljor, menar MAHA-rörelsen och andra kritiker att dessa oljor, när de upphettas, bildar transfetter och andra skadliga ämnen som kan vara minst lika ohälsosamma som de kolesterolrika animaliska fetterna man ville undvika på 1990-talet.

Som så ofta i det amerikanska kulturkriget har denna debatt även importerats till Sverige. Här har vi nu en rad konspiratoriskt lagda hälsoinfluencers som rasar mot fröoljor, gärna kopplat till annan desinformation, såsom överdrivna påståenden om farorna med covid-vaccinen.

Vi ser alltså en spegelvändning av samma problem som under 1990-talets mättat fett-hysteri: ett slags magiskt tänkande kring mat som i grunden är ohälsosam. Både då och nu bygger rörelsen på en felaktig idé: om man bara byter ut en ingrediens i kalorität mat, till exempel typen av fett, socker eller färgämnen, så blir den plötsligt nyttig. Men det spelar ingen roll vilket fett eller socker som används: äter man hamburgare och pommes frites varje dag kommer man att gå upp i vikt och få hälsoproblem. Något som genombrottet av GLP-1-mediciner har påvisat.

Tyvärr fungerar inte kroppen som en kemisk genväg. När det gäller viktminskning och hälsa handlar det i grunden om en enkel ekvation: kalorier in – kalorier ut.

Få 6 månaders obegränsad läsning – för bara 79kr

Månadens erbjudande

Obegränsad tillgång till allt innehåll på fokus.se och i appen
Nyhetsbrev varje vecka
Avsluta när du vill