
Rör inte min oxfilé!
Pekpinnar om mat gör svenska män unikt förbannade.
Toppbild: Janerik Henriksson/TT
Livsmedelsverket framhärdar med sina kostråd, trots motstånd från regeringen. 350 gram rött kött i veckan är en gräns som inte bör passeras. Men det tänker 44 procent av alla män strunta i, enligt årets Livsmedelsrapport.
Enligt Anna-Lena Wihlborg som har tagit fram den är svenskar unika jämfört med andra länder i Europa. I fokusgrupperna blir många förbannade när köttfrågan kommer upp.
”Min egen teori är att folk är allt mindre intresserade av pekpinnar”, säger hon. ”Vi pratar mindre om dieter också. De är jobbiga i längden.”
Bara 15 procent av alla män tror enligt Livsmedelsrapporten att man förbättrar hälsan genom att undvika kött. Denna grupp äter dessutom signifikant mindre fullkorn. En del uppger sig inte äta fullkorn alls, såvida det inte slinker ner ett knäckebröd.
Fjolårets Livsmedelsrapport visade att 55 procent av alla svenskar är motståndare till köttskatt, trots nötproduktionens klimateffekter. Då är det viktigare att kossan mår bra.Tydligen är det lättare att stå ut med en sockerskatt, något som finns i många länder. Skulle det införas kommer Sverige dock att gå miste om den lukrativa gränshandeln med smågodis.
Mest slående är att samhällets könspolarisering syns även på kostens och hälsans område. I skalans andra ända finns flexitarianer och veganer. ”Män och kvinnor bor på olika planeter” konstaterar Anna-Lena Wihlborg. Kvinnor prioriterar psykiskt välmående och god sömn, medan män i signifikant högre grad vill ha fysiskt välbefinnande och givande fritidsaktiviteter. Träning? Ja, men inte för mycket. Även för männen har det psykiska välmåendet ökat i betydelse.
Om välbefinnandet ökar med ett glas vin till oxfilén lär båda könen strunta i Socialstyrelsens rekommendation som gränsar till nollvision. Enlig CAN ägnar sig 41 procent av svenskarna därmed åt missbruk.
Livsmedelsverket framhärdar med sina kostråd, trots motstånd från regeringen. 350 gram rött kött i veckan är en gräns som inte bör passeras. Men det tänker 44 procent av alla män strunta i, enligt årets Livsmedelsrapport.
Enligt Anna-Lena Wihlborg som har tagit fram den är svenskar unika jämfört med andra länder i Europa. I fokusgrupperna blir många förbannade när köttfrågan kommer upp.
”Min egen teori är att folk är allt mindre intresserade av pekpinnar”, säger hon. ”Vi pratar mindre om dieter också. De är jobbiga i längden.”
Bara 15 procent av alla män tror enligt Livsmedelsrapporten att man förbättrar hälsan genom att undvika kött. Denna grupp äter dessutom signifikant mindre fullkorn. En del uppger sig inte äta fullkorn alls, såvida det inte slinker ner ett knäckebröd.
Fjolårets Livsmedelsrapport visade att 55 procent av alla svenskar är motståndare till köttskatt, trots nötproduktionens klimateffekter. Då är det viktigare att kossan mår bra.Tydligen är det lättare att stå ut med en sockerskatt, något som finns i många länder. Skulle det införas kommer Sverige dock att gå miste om den lukrativa gränshandeln med smågodis.
Mest slående är att samhällets könspolarisering syns även på kostens och hälsans område. I skalans andra ända finns flexitarianer och veganer. ”Män och kvinnor bor på olika planeter” konstaterar Anna-Lena Wihlborg. Kvinnor prioriterar psykiskt välmående och god sömn, medan män i signifikant högre grad vill ha fysiskt välbefinnande och givande fritidsaktiviteter. Träning? Ja, men inte för mycket. Även för männen har det psykiska välmåendet ökat i betydelse.
Om välbefinnandet ökar med ett glas vin till oxfilén lär båda könen strunta i Socialstyrelsens rekommendation som gränsar till nollvision. Enlig CAN ägnar sig 41 procent av svenskarna därmed åt missbruk.