Anitra Steen: »Regeringsskiftet är befriande«

Text: Lisa Bergman

När Systembolagets vd Anitra Steen gifte sig med statsminister Göran Persson menade många att risken för jäv var överhängande. Men för två veckor sedan förändrades förutsättningarna när socialdemokraterna förlorade valet.

Hur kommer regeringsskiftet att påverka Systembolaget?

– Jag tror inte att det kommer att ha så stora återverkningar. Det finns en god förankring för dagens alkoholpolitik i riksdagen där sex av sju partier ställer upp på alkoholpolitiken såsom den är utformad i dag. Våra kontakter med partierna till både höger och vänster visar också att det finns ett starkt stöd för både detaljhandelsmonopolet och Systembolagets sätt att arbeta.

Hur påverkar regeringsskiftet din roll som vd för Systembolaget?

– Det tror jag inte påverkar någonting. Snarare kan jag säga att, sett ur ett snävt perspektiv, så har jag fått ta mycket skit för att jag är gift med Göran Persson och det har drabbat mig hårt i min yrkesroll. Ur den synvinkeln tycker jag att det är befriande med ett regeringsskifte. För mig personligen ska det bli skönt att faktiskt prövas utifrån mina egna kvalifikationer och förutsättningar i stället för att hela tiden förklara att jag kan göra ett bra jobb trots att jag har ett förhållande med Göran Persson.


Så du lockas inte av att trappa ned och göra din man sällskap?

– Tvärtom! Nu har jag fått luft under vingarna – nej, nu skojar jag.

Varför är det så viktigt att behålla alkoholmonopolet?

– Skälet är naturligtvis att vi genom att kontrollera hur försäljningen görs, bidrar till att begränsa alkoholskadorna i samhället. Det är viktigt att kommunicera det här övergripande målet med våra kunder så att folk förstår att monopolet inte är till för att vi vill jävlas med dem.

Vad tycker du om att moderaterna vill slopa Systembolagets detaljhandels­monopol och låta licensierade butiker sälja alkohol?

– Jämfört med ett monopol finns en avgörande skillnad, nämligen att butikers vinstintressen skulle kunna driva upp försäljningen. Men jag har lyssnat på Fredrik Reinfeldt och han har faktiskt en nyanserad syn på det här med alkoholfrågor. Efter valet 2002 kommenterade han frågan om serveringstillstånd och öppettider på krogen som partiet drev i valrörelsen. Då formulerade han det väldigt bra, nämligen att det var en fråga som »skulle leda till någras frihet på bekostnad av mångas ofrihet«.

Varför tror du att moderaterna har svårt att ansluta sig till övriga partier och stödja alkoholmonopolet?

– Det finns folk med högersympatier som ogillar monopol som sådant – man tycker att det är en avart i en marknadsekonomi.

Nu stiger Systembolagets försäljningssiffror – tycker du fortfarande att spritskatten bör sänkas?

– Jag tycker inte att det är någon akut fråga i dag. Men om man tittar på vår försäljning och på förtroendet för alkoholmonopolet så anser jag att det i första hand är spritskatten som är utmaningen för Systembolaget. Om merparten av den sprit som konsumeras i Sverige inte kommer från Systembolaget så är det en riskfaktor för vårt system.

Från det ena till det andra, hur har det varit med svamplyckan
i Sörmland i år?

– Nja, jag har varit ute en del och till slut hittade jag faktiskt lite karl johan. Men Göran kom däremot hem med en hel Konsumkasse med svart trumpetsvamp förra veckan.

Vad dricker ni för vin till det?

– Jag gör gärna svamprisotto och till det brukar det vara gott med en fyllig, fatlagrad chardonnay.

Vill du se en kvinna som ny partiledare för socialdemokraterna?

– Det överlåter jag till partiet att bestämma. Men oavsett om det gäller att leda socialdemokratiska partiet eller ett stort företag så tycker jag att det är kvalifikationerna som är viktiga – och de kvalifikationerna finns i regel hos både män och kvinnor.