Åsne Seierstad: »Det handlar om liv och död«

Text: Anna Ritter

Bild: Knut Falch /scanpix

Drygt ett decennium har gått sedan Åsne Seierstad för första gången rapporterade från krigets Tjetjenien. Nu har hon återvänt för att beskriva vad det bortglömda kriget gjort med landets barn.

Hur har Tjetjenien förändrats?

– Folket är inte längre enat i en frihetskamp och det råder total splittring. Brutaliteten är oerhörd och landet styrs med hjälp av fruktan och terror.

Barnen står i centrum i din bok »Ängeln i Groznyj«. Hur skiljer sig arbetsmetoden när det är barn som intervjuas?

– De är svåra att intervjua då de sällan vill berätta om jobbiga upplevelser. Jag bodde med dem på barnhemmet och blev en person som fanns med i deras vardag och hjälpte dem med läxorna, på så vis kom jag dem nära.

Är det en politisk bok?

– Det är en jättepolitisk bok. Den är packad av politiska analyser om vad som händer med en konflikt över tid. Jag vet att vissa recensenter hävdat att den saknar politiska diskussioner, men trots att det inte finns ett specifikt analysavsnitt i boken så håller jag inte med.

Du beskriver hur du som ung Moskvakorrespondent valde att åka till krigets Tjetjenien, trots protester från både din chef och din mamma. Hur har det beslutet påverkat dig som person?

– Jag var ung och oförstörd och alla hemskheter trängde in under huden. När jag återvände till Moskva efter det första Tjetjenienkriget ville jag tillbaka och kämpa för det som var viktigt. Att befinna sig i extrema situationer gör att livet får så starka färger. Det handlar om liv och död, inte som i Norge där folk diskuterar hem­inredning. Men efter ett tag vänjer man sig och kommer in i det igen.

Du är gravid med ditt första barn. Hur tror du att det kommer att påverka ditt arbete?

– Jag tror inte att det kommer att förändra mitt engagemang särskilt mycket. Just nu tänker jag inte på vad som ska bli mitt nästa projekt, jag försöker återhämta mig efter den här boken och resan till Tjetjenien. Det är oerhört påfrestande att skriva en sådan här bok för det kräver att man måste glömma sitt eget liv. Därför är det viktigt att ta god tid på sig för återhämtning när boken väl är klar.

»Bokhandlaren i Kabul« kritiserades av bland andra Jan Guillou för att vara påhittad och bokhandlaren själv rasade. Hur ser du på det i dag?

– Sticker man ut hakan så riskerar man alltid att få en smäll. Kritiken väckte många etiska frågor som är viktiga att diskutera, samtidigt som det är viktigt för en författare att fånga läsaren. Det är en svår balansgång.

Vilka lärdomar har du dragit?

– Huvudpersonerna i »Ängeln i Groznyj« har fått ta del av texten innan den publicerades. Då de inte kunde läsa har de fått de avsnitt där de själva figurerar upplästa för sig och jag har tagit till mig deras synpunkter.

Hur skulle du beskriva de tjetjenska kvinnornas situation?

– Kvinnornas situation har försämrats både där och i Ryssland och jag tror att det beror på att det har skett en återgång till gamla ideal. De har heller aldrig haft en stark kvinnorörelse som i väst, och männen har ingenstans gett ifrån sig makten utan påtryckningar. Till och med den nye presidenten, Dmitrij Medvedev, har sagt att han tvingat sin fru att sluta jobba eftersom det är kvinnans roll att vara hemmafru.

På vilket sätt har det påverkat dig att vara kvinna i den ganska machoaktiga krigskorrespondentbranschen?

– För mig har det alltid varit en självklarhet att jag ska kunna ägna mig åt det jag vill. Jag håller inte heller med dem som påstår att män skriver mer om action och kvinnor mer om känslor. Däremot är det så att läsaren kommer närmare kvinnorna än männen i mina böcker, men det beror bara på att jag som kvinna i ett muslimskt land umgås mest med andra kvinnor.

Vad tycker du om Rysslands nyvalde president?

– Det är nästan lite märkligt att alla världens ledare ska ringa och gratulera Dmitrij Medvedev till segern när det inte fanns några egentliga motkandidater. Jag tror att han kanske kommer att vara lite mjukare än Putin och skratta lite mer, men politiken kommer att vara exakt densamma.

Detta har hänt

Den norska journalisten och författaren Åsne Seierstad är Sverigeaktuell med boken »Ängeln i Grosnyj«, om krigets Tjetjenien. Genombrottet kom 2002 med den både hyllade och kritiserade »Bokhandlaren i Kabul«. Hon har varit krigskorrespondent i Tjetjenien, Serbien, Afghanistan och Irak och har tillbringat de två senaste åren i Ryssland för att ta reda på vad som skett i Kaukasus sedan hennes första besök 1993.

Mer på fokus.se om: Kriget i Tjetjenien, mördade Tjetjenien-korrespondenten Anna Politkovskaja.