Bettan Andersson: »Ingen rasar mot ishockeyn«

Text: Ali Fegan

På onsdagen togs det historiska beslutet att för första gången sedan 1969 tillåta en gala för proffsboxning i Sverige. Samtidigt fick en annan gala nej.

Är det här ett ja eller ett nej till proffsboxningen?

– Jag ser det här som ett ja.

Det blev ja till en gala med Åsa Sandell och Armand Krajnc i Göteborg, som är mer lik amatörboxning. Men nej till en tungviktsgala i Stockholm. Vad är det för skillnad på de båda galorna?

– Det största skillnaden är att man gett tillstånd till maximalt tolv minuters boxning och det fungerar bara för den första. Det kommer vara fyra ronder à tre minuter. Inom den professionella boxningen går alla titelmatcher tio eller tolv ronder. Men det här betyder att alla killar och tjejer kan tävla på hemmaplan, inte titelmatcher men ändå.

Men är det inte bara ett halvt ja till proffsboxning?

– Det är ett ja light.

Hur går ni vidare från Boxningsförbundets sida?

– Vi har alltid drivit att det här ska vara tillåtet i Sverige och nu har vi lyckats lite grann. Men nu ligger bollen hos dem som arrangerar matcher.

Sverige har varit i gott sällskap tillsammans med Norge, Kuba, Nordkorea och Iran i kampen mot proffsboxningen.

– Det hela bygger på den diskussionen som var på sextiotalet innan lagändringen 1970. Och det beslutet byggde på mycket tyckande och lite fakta, det klassiska misstaget att blanda ihop etik och medicin. Sen har det hängt kvar bland våra riksdagsledamöter. Det finns många idrotter som är mer eller mindre farliga. Det är inte helt ofarligt att hålla på med boxning och så är det med många andra idrotter också men det är ingen som gör mätningar och räknar skador och döda där.

Varför kommer det här beskedet nu?

– Bosse Ringholm, som ligger bakom den nya lagen, har alltid starkt ogillat all form av boxning. Sen insåg han att han även avskyr andra former av sporter som K1 och så, kampsportsgalorna som varit i Globen, då ville han ha en lagstiftning som även reglerade dem. Hans tanke med att upphäva förbudet mot den professionella boxningen var att hitta en annan lagstiftning som täckte in många fler kampsporter.

Vad betyder den här nya lagen?

– För amatörboxningen betyder lagen att vi inte är fria att utöva vår sport på det sätt vi vill och det är ett problem att man ser på vår idrott på det här sättet. Men när det gäller proffsboxningen är det bara en fördel eftersom det varit ett totalförbud tidigare.

Tror du att det spelat någon roll för opinionen att det dykt upp kvinnliga stjärnor som Frida Wallberg och Åsa Sandell?

– Vad vi har sett inom amatörboxningen är att det blivit betydligt avdramatiserat. Lite grann det här att om tjejer kan hålla på så kan det ju inte vara så farligt.

Kan du förstå motståndet mot proffsboxningen?

– Jag har full förståelse för att folk tycker att proffsboxningen verkar rå, för det finns delar av den som jag är kritisk mot också. Därav måste man ha ett bra regelverk. Till exempel att det finns läkare på plats som har rätt att stoppa matcher. Och även den ojämna matchningen som funnits i en del länder och som inte är bra. Men det kan ju inte vara så att bara för att man inte tycker någonting så ska det inte få finnas.

Hjärnforskare rasar över att det är farligt, till och med livsfarligt?

– En del reagerar alltid mot proffsboxning och det är klart att det inte är nyttigt att få stora mängder slag på huvudet under lång tid. Men det intressanta är att de aldrig gör komparativa studier. Det finns ingen som rasar mot ishockeyn. Proffsboxningen är helt klart för hårt utsatt och utpekad.