Carola Häggkvist, artist

Text: Emma Härdmark

Bild: Maja Suslin/Scanpix

För Carola Häggkvist, 41 år, är det jul året om. Hennes nya skiva »I denna natt blir världen ny – Jul i Betlehem II« spelades in under våren och sommaren 2007. Och nu är det jul igen för stjärnan som ännu inte bestämt sig för om hon ställer upp i melodifestivalen nästa år.

Svenska folket verkar gilla dina julskivor, hur förtjust är du själv i just julsånger?

– Det var en bra fråga. Jag gillar körmusiken, den slår an en ton från när jag gick på Adolf Fredrik. Men då vet jag inte om jag egentligen var så fantastiskt förtjust i julsånger, haha. Allvarligt talat, det är vackert med den körtraditionen vi har i Sverige.

Hur har dina resor till Mellanöstern påverkat din syn på situationen där?

– Jag har fått mer kunskap och inblick i människors liv. Man blir inte så kategorisk när man tar del av vilken svår situation de arabisk-kristna som bor i Betlehem lever i, och även muslimerna som jag lärt känna som bor där. Jag känner många judar sedan tidigare som bor i Jerusalem. Och det handlar ju om människor. Det är en komplex situation, så jag håller mig till att sjunga om julens budskap.

Du har nyligen varit gästdomare i »Idol«. Hur ser du på ungas fixering vid att bli kändisar?

– Det är någonting som man måste tala om från början, att det inte är där lyckan står. Finalisterna i »Idol«, om några, förstår att det är hard work att slå sig fram. De jobbar dygnet runt precis som vi andra som har det som yrke.

Vad tycker du om utseendefixeringen i show-branschen?

– Nu tycker inte jag att vi ska glida för långt ifrån Betlehem-temat när vi pratar, du och jag. När jag undervisar brukar jag säga att man ska tänka på helheten, så ska du göra julsånger till exempel måste du tänka på om det du har på dig förmedlar det du vill säga. Det är viktigt att känna sig fin, det är inget vi ska be om ursäkt för. Man förbereder sig mentalt, på insidan, redan medan man gör sig i ordning och sminkar sig. Du kan ta fram det personliga, men du behöver inte vara privat på scenen. Och jag har inget emot att vi smyckar runt omkring oss nu inför julen så länge vi behåller det som är kärnan och går till krubban. Det är samma med idoler, finns det ingen kärna som berör då blir det bara en yta. Visst, det kanske kan funka i pop-branschen, men det bästa är om det som finns på ytan kan spegla det som finns inuti, och vice versa.

Nu ska du starta artistskola, Camp Carola. Varför då?

– Det finns massor att dela med sig av. Jag blir glad när jag känner att jag kan förbättra en talang, att jag kan se vad jag kan dra fram ur många artister. Jag hjälper dem att bli mer fria i sitt uttryck.

Vad har varit din viktigaste »skola«, det som utvecklat dig mest?

– En bra skola har varit kyrkan, både privat och när jag uppträtt. Men även när man har hållit på i 24 år vill man fortsätta inspireras och inspirera, och jag har väldigt många fler skivor i mig som jag är gravid med och måste få ur mig. Kanske en julskiva till, men innan jag eventuellt gör en till kanske det blir en på engelska.

Du har också en självbiografi på gång. Men du som redan är så omskriven, vad kommer vi få veta som vi inte redan vet?

– Min version. Och just den har inte skrivits förut, haha. Jag har sajnat med ett norskt förlag och har en bra konstellation av både norska och svenska skribenter.

Läser du det som skrivs om dig, även om det inte alltid är så vänligt?

– Ja, rubriker är svårt att undgå. Det är medaljens baksida, helt klart. Man har lärt sig att hålla det ifrån sig, fast samtidigt är man människa, mamma och kvinna och kan inte låta bli att beröras.

Ungdomsvåldet ökar och du sjöng nyligen på Riccardo Campogianos begravning. Är du orolig för vilken värld din son växer upp i?

– Man måste vara vaken för hur samhället utvecklas. Om Amadeus kommer hem och säger att det är någon pojke som inte är snäll i skolan känner jag mera nöd för den personen och jag vill gärna bjuda hem honom efter skolan. Men Amadeus tycker att det är pinsamt och säger »Neeej, vi kan inte bjuda hem honom!«.

Till sist, får vi se dig i melodifestivalen nästa år?

– Hrm, det är inte bestämt än och jag måste vara lite svävande på den punkten, jag får be att få återkomma med det svaret.

Detta har hänt

Carola Häggkvist firar 25 år som artist nästa år, men redan i år är det mycket som snurrar runt en av våra folkkäraste sångerskor. Hon har precis släppt en ny julskiva, hon ska ut på turné med Liza Minelli och hon medverkade nyligen som gästdomare i tv-programet »Idol«.
Carola fick sitt genombrott som 16-åring i melodifestivalen 1983. Albumet »Främling« såldes i över 1 miljon exemplar, ett svårslaget svenskt rekord.