»Det är ingen vanlig tjejserie«

Text:

Bild: SVT

Kan du berätta lite om upprinnelsen till programmet?

– Det började med att vi själva funderade på om vi kunde göra någon form av musikprogram. Sedan blev vi kontaktade av produktionsbolag som ville göra reality-serie av våra liv, men att göra dramaturgi av vår vardag var inget för oss. Däremot var det en annan sak när idén om att göra dokumentär om vårt professionella verksamhet kom upp.

Vad hade ni för förväntningar på serien?

– Vi hade inte så mycket förväntningar men jag tror att vi hade samma visioner vad gäller det grafiska och fotomässiga i produktionen. Det skulle inte vara en vanlig tjejserie. Sedan tycker jag verkligen att de har fått till det och att den har blivit väldigt rolig när allt är lite klippt ur sitt sammanhang på ett charmigt sätt. Sedan hade jag väntat mig mer kritik som brukar följa när folk tar för sig, men det har nästan uteblivit. I stället är det massor av tjejer och killar som känner sig inspirerade och som tackar oss för att vi stärker deras självförtroende. Jag är jättejätteglad.

Vad beror det på, tror du?

– Det har länge funnits en trend där tjejer som ska vara roliga inte har något subtilt uttryck, snarare hysteriskt. Vi visar att man kanske inte måste ursäkta sig, göra så mycket extra utan luta sig tillbaka och säga »det här är vår grej, gilla eller ej«.

Ni har drivit en socialistisk blogg inför valet, vad är socialism för dig?

– Jag är medveten om att vi gör något som är helt fantastiskt och att det är få förunnat och för mig handlar det om att komma ihåg att vi är en del av kollektivet, att vi har en plikt att hjälpa till och försöka att inte driva på kapitalismen. Det viktigaste för mig har varit att visa att det är coolt att ha åsikter och att gå och rösta – att inte vara politiskt medveten är bara så ocoolt.

Och feminism?

– För mig handlar det om att jag får vara den jag är och att ingen ska behöva anpassa sig till normer och ideal. Jag ska kunna gå ut i trosor och någon annan kan gå ut i burka – var och en får bestämma vad som gör dem lyckliga.

Hur yttrar sig din politiska syn i vad du gör?

– I mitt arbete försöker jag bara göra allt så bra som möjligt. Jag går inte runt och propagerar för mina åsikter. Däremot är det viktigt att visa att man bryr sig och det viktigaste är att försöka vara en bra människa.

Ni har kallats champagne-socialister och i kritiken finns en underton av att det inte skulle gå att vara partybrud från fin familj och ha vänstersympatier. Hur ser du på det?

– Det är bara jättebarnsligt, verkligen. Jag älskar champagne – varför skulle jag inte dricka det. Det är rätt sjukt men det finns folk överallt som tycker att det är häftigt med mycket pengar, jag vet för jag har själv varit en del av det men nu har jag fått mer distans.

Hur ser en modern jämställdhet ut, enligt dig?

– Jag tycker det känns som om det går en jämställdhetsvåg över Sverige just nu – åtminstone i mina kretsar. Till exempel är det coolt att vara naturlig till skillnad från för fem år sedan då det var plast och silikon som gällde. Däremot är musikbranschen fortfarande sjukt mansdominerad där 99 procent av alla dj:s och producenter är killar. Vi hade otroliga motgångar under typ ett år bara för att vi var tjejer och hade kjol. Tjejer ska vara snygga eller jävligt, jävligt bra för att platsa. Det är ytterst få tjejer som jobbar kreativt i studion.

Vad tycker du om underhållningskulturen av i dag?

– Att göra kultur i dag är både lätt och svårt samtidigt, men det borde vara enklare att göra det breda av det smala. »Idol« skulle till exempel kunna vara skitroligt om det inte avbröts av en massa reklam hela tiden.

Din pappa, Staffan Scheja, är känd konsertpianist – vad tycker han om er musik?

– Han gillar det – tycker det är coolt. Men för honom är det samtidigt rätt svårbegripligt – det är lång väg från klassisk musik till att sitta och skapa musik i en dator.

Detta har hänt

Tidigare i höst lanserade SVT webb-serien »Rebecca och Fiona«, en dokumentär om ett av Sveriges mest firade dj-par. Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick är även musikproducenter och släppte singeln »Luminary Ones« tidigare i år. Före valet drev duon den tillfälliga bloggen Rebecca & Fiona En socialistisk blogg.