»Ingen har talat om Zlatan«

Text: Claes Lönegård

Bild: Sydsvenskan

Hur kommer det att gå mot Ungern?

– Jag tror att Sverige vinner med 2–0. Sverige har gjort ett oväntat bra kvalspel med tanke på att det är Erik Hamréns första. Även om Olof Mellberg saknas har Ungern trots allt viktigare spelare skadade. Men man ska komma ihåg att det aldrig går att åka till Budapest och tro att man får med sig tre poäng därifrån hur lätt som helst.

Vad har Erik Hamrén åstadkommit med laget sedan han tillträdde?

– Han har en mycket mer offensiv spelidé än vad Lagerbäck hade, som i vissa hänseenden har varit ganska naiv. Sverige förlorade till exempel med 4–1 mot Holland för ett år sedan. Men han har i alla fall främjat offensiven och lyckats bättre med att få med Zlatan i spelet. Samtidigt som han har lyckats avdramatisera Zlatans roll och betydelse på ett sätt som Lagerbäck inte lyckades med.

Är det inte fortfarande ett problem att allt kretsar kring Zlatan?

– Zlatan är fortfarande den som håller sina egna presskonferenser. Men något som har slagit mig under veckan är att i vanliga fall nämns alltid Zlatan oavsett om han är med eller inte. Men det här är första matchen där Zlatan inte nämns. Förutom på den egna presskonferensen har ingen talat om Zlatan. Då ska man ändå komma ihåg att han har avgjort de två senaste matcherna mot Ungern på ett väldigt dramatiskt sätt.

Vad kan vi förvänta oss av landslaget?

– Vill vi ha mästerskapsmedaljer är det damlandslaget man får vända sig till. Svensk herrfotboll brukar ha en succéturnering ungefär vart tjugonde år, så nu kanske det börjar bli dags för det igen. Annars kan vi förvänta oss att landslaget tar sig vidare till mästerskapen, och att de där går vidare åtminstone till första rundan efter gruppspelet.

Malmö var nära att kvala in till Champions League och ska i höst spela Europa League. Vad krävs för att allsvenska lag ska lyckas?

– Om man vill ha svenska lag i Europa behövs kontinuitet. Där har Malmö en bra chans nu. Jag tror inte de kommer att bli överkörda i gruppspelet. Framgångar där ger ekonomiska muskler, och de har en möjlighet att knipa fjärdeplatsen i Allsvenskan vilket gör att de har en chans till Europaspel även nästa år.

Vad är det största som hann hända innan transferfönstret stängdes?

– Nu har jag ett Malmöperspektiv, men att MFF lyckades köpa Mathias Ranegie från Häcken tror jag betyder mycket inför hösten. Sedan är det intressant att både AIK och Helsingborg har sålt så många vikiga spelare. Det kommer definitivt att betyda en hel del i Allsvenskans slutspurt.

Så vilka vinner Allsvenskan då?

– Jag tror ändå att Helsingborg tar det.

Lars-Åke Lagrell avgår som Fotbollförbundets ordförande efter 20 år. Hur kommer det att påverka Fotbolls­sverige?

– Jag tror personerna han har omgett sig med kommer att fortsätta att köra på samma linje. Det är inte som ett företag där man kan byta ut en hel avdelning med nya människor. Förbundet är väldigt beroende av de människor som jobbar där för det finns inte så många som har den kompetensen i landet. Och det är en folkrörelse i botten, så alla är fostrade i samma anda.

Skulle det behövas ett nytänk?

– Ja, absolut. Nu ser vi inte vad som händer bakom kulisserna, men man får lätt intrycket av att Svenska fotbollförbundet är väldigt mycket av en konsensus­organisation. Gamla förbundskaptener anställs, så samma typ av fotbollstänk går vidare. Det är likadant när man utser förbundskapten. Det är svårt att bli förbundskapten utan att ha varit U 21-kapten, till exempel.

Kan den nya nationalarenan innebära en nytändning?

– Det är inte jättelätt att bygga en ny arena och omedelbart gå med vinst. Risken är att man inte får de hyresgäster man behöver, de evenemang man vill ha, och när man väl får evenemangen att man inte lyckas sälja ut dem.

Detta har hänt

Efter sex spelade omgångar ligger Sverige två i sin kvalgrupp till EM i Polen och Ukraina 2012, tre poäng efter Holland. Ungern, som har en match mer spelad, ligger tre poäng bakom. Gruppsegrarna och den bästa grupptvåan kvalificerar sig direkt. Övriga åtta grupptvåor möts i playoff om de återstående fyra EM-platserna.