Jacob Wallenberg, ordförande för investor

Text: Lisa Bergman

Vad gör ni i Davos egentligen?

– På fyra dagar avhandlas flera hundra seminarier och föreläsningar – naturligtvis mycket ekonomi och politik, men även kultur och filosofi. Främsta skälet att jag åker hit är för att höra vad andra människor tycker och tänker. Sedan är det förstås ett utmärkt tillfälle att utveckla sitt nätverk och skapa nya kontakter. Jag kan få mer gjort under de här fyra dagarna än under ett helt år – det är väldigt effektivt!

Hur många gånger har du varit där?

– Ett tiotal, kanske.

Vad har du gjort i dag då?

– Jag har träffat ett antal journalister – en yrkeskår som är välrepresenterad här. Jag var på en av de första paneldebatterna som handlade om det ekonomiska läget i världen framöver. Det var utomordentligt intresant – jag vill gärna fördjupa min förståelse för vad som kommer att inträffa den närmaste tiden. Sedan är det många som har varit intresserade av att höra om MAN:s tillbakadragna bud på Scania förstås.

Vad ser du fram emot mest under årets möte?

– Fördjupning! Jag vill gärna höra vad folk tror om den ekonomiska utvecklingen framöver. Sedan ser jag fram emot att höra mer om klimat- och energifrågorna som ska vara tema för årets möte. Jag tycker att vi i näringslivet har ett ansvar att sätta oss in i de här frågorna och engagera oss i debatten.

– Eller den växande konsumentmakten – och om det är några kul nya trender på konsumentmarknaden. Sedan vill jag lägga lite tid på filosofiska ämnen som inte är lika självklara – vad händer med mikrokrediterna eller hur ser det ut i hjärnan när man sover. Det finns en hel massa sådant som kan göra att man utvecklas som människa.

Var befinner du dig just nu?

– Jag sitter mitt inne i kongresscentret med hundratals, kanske tusentals personer. Alla pratar med alla i en salig röra, och jag tror att det pågår någon sorts lunchbuffé just nu.

Är det där inne ni är mest?

– Det är bara här vi är. Och här går alla omkring – journalister, politiker, företagsledare – alla under ett och samma tak. Det är själva poängen att göra sig tillgänglig och inte låsa in sig med en massa stabspersoner i ett rum. Alla är otroligt tillgängliga. Och öppnar man öronen så kan man alltid lära sig ett och annat. Det verligen givande – jag tycker om det!

Någon speciell du vill prata med?

– Det finns en mängd personer här som är centrala för de beslut som fattas i världen – att höra vad dessa människor tycker och tänker är viktigt för mig. Till exempel olika EU-kommisionärer som Peter Mandelson, Neelie Kroes och Charlie McCreevy. Och den amerikanske senatorn John McCain är här.

Har du tidigare haft någon konkret nytta av att ha varit i Davos?

– Det var en trigger för mig när miljö- och energifrågan kom upp här för två år sedan. Ett annat exempel var hur hela den urusla relationen mellan USA och Europa blev enormt tydlig just här i Davos för fem år sedan.

Vad tycker du om regeringens första 100 dagar?

– Jag tycker att regeringen har tagit tag i många svåra och viktiga frågor. De får godkänt – jag tycker att de är på rätt språr. Som medborgare uppskattar jag deras ambition att faktiskt ta tag i de svåra frågorna trots att det inte bemötts med allmänhetens gillande med en gång. Jag tror att de kommer att lyckas.

Vad tyckte du om SVT:s dokumentär om Wallenberg-familjen som gick i julas?

– Jag är naturligtvis överväldigad över de reaktioner som programserien har fått. Jag är också väldigt stolt över att tillhöra en sådan familj som kan väcka den här sortens känslor. Jag är stum. Fantastiskt!

Detta har hänt

I skidorten Davos i Schweiz pågår mellan 24 och 28 januari årsmötet för World Economic Forum. WEF är en oberoende internationell organisation som säger sig vilja förbättra samhället genom att engagera världens ledare i gemensamma diskussioner. I år deltar bland andra Tony Blair och Fredrik Reinfeldt. Under de fyra dagarna diskuteras allt ifrån stamcellsforskning och depressioner till konkurrensen på finansiella marknader och framtiden för dollarn.