»Jag trampade på en öm tå«

Text:

Bild: Annika af Klercker/SCANPIX

Barack Obama vann en liten seger i veckan när senatens finansutskott godkände en vårdplan som kan bana väg för presidentens sjukförsäkringsreform. Vad har du för kommentar till det?

– Det är förstås positivt men fortfarande bara ett första steg mot en allmän sjukförsäkring i Amerika. Jämför man USA och Sverige ser man att vi har ett sammanhållet system för alla som finansieras efter behov och som dessutom kostar 9 procent av BNP jämfört med USA:s 18 procent av BNP.

På vilket sätt har sjukvårdsdebatten i USA betydelse för oss i Europa?

– Det som är positivt med den amerikanska vårddebatten är att vårdfrågorna har kommit så högt upp på agendan. Det vi kan ha att lära av USA finns i enskilda sektorer och att dra nytta av nya kunskaper om behandlingsmetoder och teknik.

Riksdagens partiledardebatt i onsdags handlade ganska lite om sjukvårdspolitik. Varför kommer den frågan i skymundan?

– Två skäl. För det första handlade debatten mycket om budgeten i stort och hur den ska se ut, inte minst i skuggan av den ekonomiska krisen. För det andra instämmer oppositionen numera på snart sagt varje fråga med den generella vårdpolitik som regeringen för.

Vad tyckte du om debatten på det stora hela?

– Den var bra och klargjorde tydligt de två regeringsalternativen med två ganska väl sammantrimmade lag. Vi har en opposition som tror att höjda skatter är lösningen på alla problem.

Emellanåt var det en ganska aggressiv ton. Hur kommer det sig?

– Debatten höll ett högt tempo även om det emellanåt blev lite väl mycket recensioner. Nu närmar vi oss ett valår och det är mycket som står på spel. Oppositionen frustar och det gör vi också för båda vill vinna. Jag ser att oppositionen letar efter ingångar och frågor som bär och prövar sin argumentation utan att det riktigt fungerar. De hittar inte rätt och då blir de aggressiva i stället. Veckans partiledardebatt var lite ettrigare än vanligt men den var bra. Överträder man gränserna för mycket och det bara blir personangrepp straffas man av väljarna – folk gillar inte det.

Efter ditt uttalande om verklighetens folk i somras har debatten bara fortsatt – vad tycker du om utvecklingen i den diskussionen?

– Det är jättebra och spännande att debatten har rullat på våg efter våg. Det är tydligt att jag trampat på en öm tå hos personer med rejäla megafoner på kultursidorna. Det bekräftar att det finns en självgod grupp i Sverige som vet hur allt ska vara - sådana som hyllar provokationer men lätt blir provocerade själva.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kallar begreppet strategiskt och smart – hur känns det?

– Sverigedemokraterna har genom åren gjort sig kända för att snylta på populära delar av olika partiers politik – under en period kopierade man miljöpartiets miljöpolitik och deras äldrepolitik är ganska lik kristdemokraternas. Det som skiljer oss är att vi i grunden har en annan människosyn där vi står för allas lika värde och de anser att människor ska graderas utifrån sin härkomst.

Hur går det med utredningen av vård till papperslösa flyktingar egentligen?

– Vi diskuterar den frågan inom regeringen och den är på intet sätt vilande. Vi vill att den ska komma i gång så fort som möjligt för att det ska bli lika tillgång till vård för alla i hela landet. Men det är väl känt att det finns olika syn på den här saken inom regeringen.

När kommer beslutet om en utredning att kunna fattas?

– Vi arbetar för att det ska ske så snabbt som möjligt.

Blir du besviken om det inte sker under mandatperioden?

– Jag verkar för att den ska komma i gång så snart det är möjligt. Ja, du minns Bosse Ringholms presskonferens när han bara upprepade samma sak. Nu har jag gjort det tre gånger.

Detta har hänt
På tisdagen godkände finansutskottet i USA:s senat en vårdplan. Det betraktas som ett viktigt genombrott för president Barack Obama som utlovat en vårdreform med allmän sjukförsäkring. 46 miljoner amerikaner står i dag utan vårdförsäkring och har svårt att få tillgång till sjukvård. I Sverige ska sjukvård erbjudas efter behov – men rätten begränsas till svenska medborgare. Sedan ett par år pågår en diskussion om att Sverige borde erbjuda papperslösa flyktingar vård och regeringen har utlovat att en utredning ska tillsättas.