»Kamprad är en hedersman«

Text: Madelene Engstrand-Andersson

Bild: BOSSE NILSSON/SCANPIX

Vad tänker du om de nya uppgifterna?

– När jag såg det på »Aktuellt« tänkte jag bara att nu kör man samma visa om igen. Det är ingenting nytt i detta förutom att vår säkerhetstjänst hade upprättat en akt på honom – en pojke som inte ens var myndig. De måste ha ansett honom som mycket farlig.

Varför tror du att han drogs till nazismen?

– Att han var partimedlem är känt och det har han bett om ursäkt för. Vi ska inte glömma att han växte upp med en farmor och en pappa som var nazister. Ingvar Kamprad kände sig som en god pojke som engagerade sig i de här organisationerna. Men som vuxen har han gått ut och sagt att det var korkat.

Men i en intervju med Elisabeth Åsbrink förra året hade han hyllat Per Engdahl, öppen fascist och nationalist och grundare av Nysvenska rörelsen som »en stor människa«.

– Jag tar mig för pannan när jag hör det användas som något argument. Det finns en rad stora personligheter genom historien som också varit stora skurkar. Ingvar Kamprad insåg att Per Engdahl stod för en skamlös hård antisemitism.

Är det viktigt för allmänheten att veta det här om Ingvar Kamprad?

–Jag tycker allting som gäller den svenska kopplingen med nazismen är relevant att veta. Vad jag vänder mig mot är att det här kopplas till vad han åstadkommit som vuxen människa.

Ingvar Kamprad var engagerad i Svensk Socialistisk Samling under tiden han startade Ikea, tror du att det påverkat hans företagande på något vis?

– Inte det minsta. Han är affärsman ut i fingerspetsarna och han skulle aldrig låta politik eller något annat påverka hans företagande. Ingvar Kamprad är för mig en företagare med en besatthet i att göra affärer som liknar en konstnärs besatthet för sin konst.

Vad har du stött på för kopplingar med ­nazismen i ditt arbete med Kamprad?

– De jag har skrivit om i min bok och som han har bett om ursäkt för. Jag har aldrig märkt ett ord hos Ingvar Kamprad, inte ett dåligt skämt, inte en kommentar som jag kan tolka som uttryck för dold rasism.

Hur tror du att de här nya uppgifterna påverkar allmänhetens bild av Ingvar Kamprad?

– Jag tror att folk börjar bli ­irriterade på det här grävandet efter relativt meningslösa detaljer. Jag tror att de tänker att media borde sluta jaga den här gamla mannen som kämpar med en massa krämpor och som gjort mer för Sverige än någon annan. Folk är inte dummare än att de ser vad han gjort som vuxen.

Hur förändras din bild?

– Inte ett smack. Jag anser att han är en hedersman. Han gjorde misstag som ung, men det har han stått upp för och sagt att han verkligen ångrar. Det kanske skulle kunna komma fram nya uppgifter som jag inte haft en aning om, som skulle kunna göra att jag ändrar åsikt, men som det är nu tycker jag inte att han är något annat än en hedersman.

Finns det mer att hitta om Kamprads kontakter med ­nazistiska rörelser?

– Ingen aning. Men, om folk är så intresserade av det här tycker jag att Forum för levande historia skulle göra en riktig undersökning i arkiven.

Hur tror du att Ingvar Kamprad kommer att agera nu?

– Jag tror inte att han kommer göra någonting. Jag vet hur ledsen han är över det här och att han upplever sig som förföljd.

Detta har hänt

1994 uppdagades det att Ingvar Kamprad i sin ungdom varit medlem i den nazivänliga Nysvenska rörelsen. Han kommenterade då uppgifterna med att han inte vetat vad de stått för. Nu presenterar journalisten Elisabeth Åsbrink nya uppgifter, bland annat att Allmänna säkerhetspolisen haft en akt med Kamprad märkt nazist då han varit med i det nazistiska Svensk Socialistisk Samling och att han senast förra året uttryckt stor beundran för nationalisten och fascisten Per Engdahl.