Lena Hjelm-Wallén: »Vi behöver inte göra om politiken«

Text: Torbjörn Nilsson

Efter valfiaskot positionerar sig ledande socialdemokrater i kampen om makten efter Göran Persson. Men Lena Hjelm-Wallén, som leder jakten på ny partiledare, anser att den interna kritiken av politiken och valförlusten inte spelar så stor roll för valberedningen.

Hur ska ni hitta Göran Perssons arvtagare?

– De exakta formerna har vi inte spikat. Men partidistrikten ska i någon form nominera förslag till oss i valberedningen. Sedan enas vi om ett namn som vi lägger fram för kongressen i mars nästa år.

I eftervalsdebatten har kritiken av partiledningen varit svidande, både från höger och vänster inom partiet. Hur påverkar det valberedningens arbete?

– Kritiken påverkar oss som individer och får därigenom konsekvenser när vi ska bestämma vilka kompetenser en partiordförande ska ha, till exempel. Vi kommer att föra resonemang med den grupp som gör valanalysen. Men samtidigt är det inte valanalysen som är den viktigaste ingrediensen när man ska ta fram en ny partiordförande.

De i partiet som talar om behovet av ett generationsskifte pekar på moderaternas byte av ledning som en framgång. Vad tycker du om det argumentet?

– Jag tycker inte att vi som parti är i samma situation som moderaterna var när de gjorde den förändringen. Vi har ingen debatt i partiet om att vi i grunden behöver göra om vår politik och nästan bli ett annat parti. Jag tycker i alla fall inte att det är så många som driver den linjen.

Men finns det inte något i moderaternas valvinst som ni kan lära er av?

– Hos moderaterna utgick allt från den nya partiledaren. Det är främmande för vårt parti, där kongress faktiskt betyder beslut. Det kan inte bara komma in en partiledare som gör om allting hos oss.

Förra året kritiserade du i en bok Göran Perssons ledarstil, och skrev att statsministerns roll blivit mer »presidentlik«. Vad är det för ledarstil du letar efter nu som du saknade hos Göran Persson?

– Det här med presidentlik beror i hög grad på mediernas personfixering och EU:s behov av snabba beslut, som gör att statsministern tar beslut utan samråd med fackministrarna. Göran Persson har varit en väldigt tydlig ledare. Men det fanns tillfällen då det blev för starkt, när det starka tog över. Den som ska leda partiet nu måsta vara stark och tydlig. Men samtidigt lyssnande.

Är det sant att Margot Wallström inte vill bli partiledare?

– Både du och jag har läst vad hon skrivit om den frågan. Jag vill inte offentligt tolka hennes besked nu. Vi i valberedningen utgår inte från vad eventuella kandidater säger i medierna. Vi vill ha ett eget samtal med dem.

Hur stort plus är det att sitta i riksdagen som oppositionsledare?

– Det är en av de första sakerna vi måste börja diskutera när valberedningen träffas. Det har ju betydelse. Men jag vill inte ha någon åsikt om det än.

Är det viktigt att det är en kvinna?

– Det är ett plus eftersom så många önskar att det ska bli en kvinna nu. Men vi utesluter ju inte män när vi letar kandidater.

Förra gången socialdemokraterna utsåg partiledare var det en stökig process med många smutsiga kampanjer. Mona Sahlin föll och lämnade politiken helt för en tid. Vad kan du göra för att undvika en repris?

– Vi har naturligtvis lärt oss en hel del av det som hände förra gången, vad det nu kan hjälpa oss med. Men lite mer ömsinta om varandra tror jag att vi kan vara den här gången.

Expressens ledarsida kallar det redan för »ett rosornas krig«. Du har inte tänkt försöka införa någon typ av ordningsregler?

– Även om jag skulle utfärda sådana regler så tror jag inte att de skulle ha så stor effekt. Jag hoppas bara att det ska vara mer konstruktivt den här gången.