Mats Qviberg: »Börsraset är faktiskt positivt«

Text: Lisa Bergman

Världsekonomin går som tåget men plötsligt rasar börserna världen över. Finansmannen Mats Qviberg har många år bakom sig inom branschen.

Hur allvarlig är den här turbulensen egentligen?

– Det låter väl inte klokt, men det här är faktiskt positivt.

Hur menar du då?

– Den här högkonjunkturen har lett till astronomiska priser på bostäder och aktier – en nedgång kommer att göra det möjligt för vanliga människor att köpa saker som de inte har råd med med dagens tillgångspriser. Det här tar marknaden hand om helt enkelt – förutsatt att inte politikerna kladdar för mycket.

– Men i allmänhet räknar börserna alltid in det som händer i framtiden, på ett eller två års sikt. Den ekonomiska tillväxten sker alltid i cykler och efter en så lysande konjunktur som vi har haft nu så är det dags för en återhämtning.

Varför inleddes nedgången på just Shanghaibörsen?

– I Kina, liksom i alla Brik-länderna (de nya starka ekonomierna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – redaktionens anmärkning) finns det väldigt mycket okunniga människor som blir helt tagna på sängen när de ser att tillgångspriserna kan sjunka på det här viset. Det är glada amatörer runt jorden som sparar i aktier och som kan agera överhastat i det här läget.

Vilka kommer att vara de viktigaste börserna om tio år?

– Ryska, indiska och kinesiska börserna kommer vid sidan av Wall Street att vara de viktigaste – de kanske är det redan i dag. Trender håller i sig och det som händer i dag kommer att fortsätta – det är lättaste sättet att gissa om morgondagen.

Och så naturligtvis; hur kommer den svenska börsen att gå under våren?

– Den kommer att gå hand i hand med övriga börser på jorden. Men det finns en möjlighet att Sverige kommer att utvecklas långt bättre än omvärlden under en ganska lång tid, tack vare att den borgerliga regeringen gör små kliv i rätt riktning för att Sverige ska utvecklas väl.

Så hur kommer den internationella börsutvecklingen att se ut då?

– Det sannolika är att den här nedgången är en förvarning om en begynnande lågkonjunktur. Men det är bara bra med en nedkylning av det ekonomiska klimatet. Vi kan inte ha den här tjurrusningen på tillgångspriserna. Lågkonjunkturer gör lika mycket nytta som högkonjunkturer – man lägger ner en massa punschiga myndigheter och värdelösa omoderna företag. Det är sådant som folk inte tycker om men vad som behövs är inte alltid populärt.

Hur ska vanliga pensionssparare reagera på sådana här börsfluktuationer?

– Det beror på vad man har för horisont. Pensionärer med begränsad tid kvar att leva ska väl ha lite lägre risk i portföljen. Yngre personer kan kanske ta lite större risker. Men om man behöver pengarna nu ska man definitivt sälja och ta ut sina vinster – en nedgång håller ju ofta på ett par år.

Ekonomisk rådgivning går ofta ut på »börsen går upp o ner – is i magen – inte alla ägg i samma korg« – vad är det egentligen man betalar dyra pengar för när man köper finansiell rådgivning?

– Precis som i alla yrkeskategorier finns det bra och dåliga kapitalförvaltare, men jag tycker att kompetensen inom branschen är hygglig.

Varför är det så få kvinnor i din bransch?

– Jag skulle vilja ge civil kurage-priset till hjärnforskaren Annica Dahlström som vågat ta bladet från munnen och ifrågasätta den här mansvärlden där kvinnor måste göra karriär. Det är inte politiskt korrekt att säga det, men det är svårt att implementera ett kvinnligt ledarskap i en manlig värld. Jag tycker att det ligger mycket i det – spelreglerna för att kombinera moderskap och yrkesliv är tuffa.

Du blev kritiserad för några uttalanden förra sommaren – bland annat om att det ligger i kvinnors gener att vilja bli försörjda av män – hur ser du på det?

– Det har jag faktiskt aldrig sagt – det är en skröna som fick vingar i hela medievärlden.

Detta har hänt

I tisdags rasade Shanghaibörsen med nio procent. Efter konjunkturvarningar från förre amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan följde också övriga världens börser med i fallet. Stockholmsbörsen föll med nästan fyra procent. Den globala turbulensen fortsatte på onsdagen.