»Nervositeten är helt overklig«

Text:

Folk verkar helt tagna på sängen av att det har gått så bra för er i »På spåret«. Vad beror det på?

– Vi är också väldigt chockerade av det här. Det började ju med att vi fick möta fjolårets vinnare Johanna Koljonnen och Marcus Birro så vi tänkte »Jaha, det blir ju kul, vi kommer åka ut direkt«. Men det gick bra och sedan dess har vi, för varje deltävling, bara blivit ännu mer förvånade.

Hur var det innan ni var med i programmet – kunde ni alla svar när ni tittade på »På spåret« hemma i soffan?

– Jag kan säga att det är enorm skillnad på att vara med i programmet och att sitta hemma. Allt är så mycket lättare från hemmasoffan. I dressinen är det en helt overklig nervositet. Jag har ju stått på scen en hel del men ingenting kan jämföras med det här. Jag är så nervös att jag måste använda båda händerna om jag ska hälla upp vatten i ett glas.

Vad säger det om den image du har skapat?

– Jag tror att folk är förvånade. De tror nog inte att jag vet var Oslo ligger ens. Men faktum är att jag inte är speciellt allmänbildad. Erik har svaret men jag är snabbare med att dra i bromsen och skrika ut det – så tror folk att det är jag som kan.
Hur har ditt deltagande i »På spåret« påverkat hur folk uppfattar dig?

– Det är jättestor skillnad. Trots att jag skrivit böcker och varit med i filmer så är det först nu som jag blir igenkänd och stoppad och folk ropar »Heja – vad duktiga ni är!«. Det har bara varit snälla, glada reaktioner.

Du hade ju riktigt dåliga skolbetyg (0,7 på en skala 0–5 i nionde klass). Hur har du blivit så allmänbildad?

– Jag har levt ett långt och händelserikt liv – jag är nästan 50 år. Jag fick panik – gick på komvux för att komma ifatt lite. Men jag tror att det viktigaste är att faktiskt lära sig grunderna i skolan så att man har något att bygga på. Det är så mycket lättare att få nya kunskaper att fästa på gamla. Därför är jag supernoga med att barnen gör sina läxor.

Du läser väldigt mycket. Vad har du för lästips?

– Jag har just läst Åsa Larssons senaste deckare. Innan dess »The Dirt, Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band« om Mötley Crüe – den var jättebra! Annars är min och familjens favorit »Nalle Hej!« av Anna-Clara Tudholm.

»På spåret« har kritiserats för att det – enligt Jan Scherman – inte platsar i en public service-kanal och – enligt Fredrik Strage – är passiviserande, sömnig frågesport. Hur ser du på det?

– Fredrik Strages krönika har jag inte läst men jag tycker att »På spåret« är ett jättebra tv-program. Vi tittar på det frivilligt och ibland får vi med oss barnen också. Man har roligt medan man lär sig något nytt. Det behöver inte vara krångligare än så.
Din tuffa barndom och sega karriärs­utveckling har varit ett bärande tema i din produktion.

Blir man en bättre människa av motgångar?

– Det är nog bra för författare att inte leva livet på en räkmacka. Även om det känns svårt när livet är motigt så kan man försöka se att det inte bara är dåligt, att det kan bli bättre och att de tråkiga erfarenheterna kan bli till nytta. Varje kris man tar sig igenom ger ett större djup.

Vad gör du härnäst?

– Just nu håller jag på och skriver färdigt min nya bok som kommer i augusti, en roman som heter »Glada hälsningar från Missångerträsk«. I maj ska jag till Polen på boksläpp och filmpremiär av »Underbar och älskad av alla«.

Kommer ni vara med i »På spåret« igen?

– Ja, gärna! I höst hoppas jag att vi får vara med och får massa frågor om Polen. Att vara med i »På spåret« är faktiskt bland det roligaste vi har gjort tillsammans. Men det tar otroligt mycket tid eftersom vi ältar allt som vi haft fel på om och om igen efteråt.

Detta har hänt

Makarna Haag deltar i år för första gången i »På spåret« och i kväll, fredag, möter de Hélène Benno och Peter Apelgren i finalen. Martina Haag är skådespelare och författare. Både skådespeleriet och författandet tog fart när hon började skriva. Först som krönikör, därefter ett par romaner. Debutromanen »Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)« kom ut 2005 och blev därefter film med Martina Haag i huvudrollen. Erik och Martina Haag är gifta med fyra barn.