»Skrämmande nymoralism«

Text:

Bild: Bertil Ericson/SCANPIX

Hade du tänkt åka till Baltic Pride?

– Nej, jag hinner tyvärr inte. Jag står i studion hela dagarna.

70 procent av litauerna är motståndare till att Baltic Pride ordnas i Vilnius. Vilken betydelse har detta evenemang för hbt-personer?

– Det är enormt viktigt. Lika viktigt som den svenska hbt-rörelsens framväxt under 60- och 70-talen. Det är lätt att glömma bort att homosexualitet var straffbart i Sverige ända fram till 1974. Länderna i Östeuropa ligger ungefär 30 år bakom oss i synen på homosexuella.

Vad tycker du generellt om prideparader, bra eller bara jippo?

– Bra, det behövs både allvar och party. Heterosexuella dominerar medierna 50 veckor om året och kan alltid gå hand i hand med sin partner utan att känna sig udda.

Hur ser du på att svenska politiker, däribland EU-minister [[Birgitta Ohlsson]], ska närvara i Vilnius?

– Det är bra. Men om Birgitta Ohlsson tror att hon ska plocka politiska poäng så borde hon tänka efter först. Jag tycker att hon är fantastisk, men vi har helt olika syn på den svenska sexköpslagen. Att som hon vara för en kriminalisering av sexköp och samtidigt arbeta mot diskriminering av hbt-personer riskerar att slå tillbaka.

Hur menar du då?

– Det är otroligt motsägelsefullt. I dag kan ingen svensk man göra karriär på att dissa kvinnor eller homosexuella. Nu ska varenda medelklasspar i Bromma ha bögkompisar att grilla med, det har blivit som Notting Hill. Däremot är det fortfarande okej att hata prostituerade och transsexuella. De senare är den grupp med högst självmordsfrekvens i Sverige. Och fortfarande steriliseras alla som genomgår ett könsbyte.

Hur står det till med den svenska toleransen i dag?

– Det finns en ny politisk sexualmoralism som skrämmer mig. Ofta kommer den från vänsterhåll, men både miljöpartiet och Beatrice Ask har gett uttryck för den genom att hetsa mot sexköpare. Nymoralismen är mer Luther än Marx, därför är det så konstigt att den omfamnas så av vänstern. Karl Marx hade hatat nymoralismen.

I vilket europeiskt land har hbt-personer det svårast?

– Generellt så blir synen på homosexuella värre ju längre österut man åker. I Ryssland är det helt socialt accepterat att vara öppet homofobisk. Borgmästaren i Moskva är hbt-personers värsta fiende. Lustigt nog är hans egen hustru Rysslands största faghag, hon har försökt få Army of Lovers att spela på hennes fest. Men då sa vi nej, hon är ju trots allt gift med en man som hatar homosexuella. Samtidigt är det fel att döma Österuropa som ett moraliskt B-lag. De har en betydligt öppnare syn på prostitution och är mindre sexualmoraliska än svenskar.

Hur tycker du att den svenska valrörelsen varit hittills?

– Rörig. Jag blev otroligt arg efter de rödgrönas utspel om skattehöjningar. Jag tror stenhårt på arbetslinjen och tycker att Anders Borg har gjort ett lysande jobb. Men jag saknar Göran Persson skitmycket. Han var väldigt bra, både som statsminister och finansminister. Jag är djupt tacksam för att han sanerade de svenska statsfinanserna efter 90-talskrisen.

Vad tror du om Piratpartiets chanser att komma in i riksdagen efter höstens val?

– Obefintliga. De dog med fildelningsfrågan eftersom de inte var smarta nog att satsa mer långsiktigt på integritetsfrågan.

Hur ser framtiden för folkpartiet ut?

– Jag ser Birgitta Ohlsson och Jasenko Selimovic som framtida partiledare, gärna samtidigt, som språkrör. Det vore också bra om folkpartiet och centerpartiet slogs ihop till ett enda, liberalt parti.