»Svenska romer bor inte i slum«

Text: Ramin Rahmani

Bild: Kennet Caldaras

Vad är skillnaden i situationen för romer i Sverige och Frankrike?

– Skillnaden är att romer i Frankrike bor i slum, det gör man inte i Sverige. Men attityden mot romer är det ingen skillnad på, man har fördomar och generaliserar på precis samma sätt.

[[Fredrik Reinfeldt]] kan inte lova att ta upp frågan om romernas situation om han möter Frankrikes president. Vad säger du om det?

– Det är fruktansvärt fegt och oansvarigt av en man som har en position som Reinfeldt. Han borde ta sitt ansvar som statsminister på ett mer allvarligt sätt. Han har gjort en blunder. De flesta romer kommer inte att rösta på honom efter det här. Även många andra grupper som lever i någon slags utanförskap, kommer inte heller att rösta på honom.

Hur pass enade är det romska folket?

– De är inte mer enade än någon annat folk. Det är en jävla skillnad på en skåning och en från Stockholm. Det finns skillnader i hur de tänker. De är ju inte mer enade än en svensk kan vara. Det är olikheter där också. Om man kommer från ett annat land är man ju självklart en produkt av det landet. Självklart finns det konflikter också.

Zigenare, resande och tattare, var kommer alla uttrycken ifrån?

– Det är missuppfattningar som folk myntat genom historien. Sedan har man fortsatt med det fram till modern tid.

Varför finns det ingen plats för romer i samhället?

– Därför att romer inte har fått de resurser och verktyg som en vanlig medborgare får ta del av. Det har funnits laglig och organiserad diskriminering mot romer ända in i modern tid, där bland annat kyrkan har gått i spetsen för att förfölja och förtrycka romer. År 2000 bad ärkebiskopen om ursäkt för att kyrkan har förföljt och förtryckt oss.

Kan du se att det skett någon förändring under din livstid?

– Hela min barndom har varit i tvingad nomadiserad tillvaro. Jag har tvingats flytta i land och rike. Visst har det blivit förändring men inte i den takt som det borde ha blivit. Romer är fortfarande eftersatta i samhället.

Romsk musik är i många sammanhang glorifierad och älskad,varför tror du att attityden är annorlunda mot folket?

– Det är på grund av en lång historisk rasistisk propaganda. Också att man har använt romer i syftet att skapa mysticism och romantik. Det finns två sätt att se romer, antingen hata eller älska dem. Romer har alltid varit ett tacksamt objekt för flykt och romantik, som ett folk som
man kan drömma sig bort igenom. Det här fenomenet förekommer för andra minoriteter också.

Finns det en romantisering kring romers sätt att leva?

– Självklart finns det en klick människor som tycker det. Jag tycker att det är lika fördomsfullt att säga att man älskar alla zigenare eller alla romer precis som att säga att man hatar dem. Men jag föredrar det än hatet förstås.

Du kallade dig själv för Italienaren under en kortare tid, när du var yngre, för att slippa bli förknippad med romer. Tror du att folk dras med sådant fortfarande?

– Ja, det finns många som inte vågar erkänna eller ge sig ut för vad de är. De finns folk som byter namn till ett mer svensktklingande efternamn för att passa in och få vara med i leken. De mår inte så bra. Vi pratar om att vi lever i en demokrati, men det finns ett dolt
sätt att tänka. Att folk ska assimileras och bli mer likartade. Det finns en dubbelmoral där.

Hur mycket rom är du egentligen?

– Jag är Hans och ingenting annat. Att jag har ett romskt påbrå är någonting annat. Men jag är Hans. Det är så vi måste se på varandra för att motverka det där »vi och dem«-tänkandet.

Detta har hänt

För två veckor sedan började Frankrikes massutvisningar av romer. I regeringschartrade plan flögs tusentalet romer till främst Rumänien. Läger som de bodde i revs och många lever nu gömda i gymnastiksalar. Massprotester bröt ut runtom i Europa. Frankrikes president Nicolas Sarkozy kritiseras hårt men vägrade backa från beslutet. En av kritikerna är EU-minister [[Birgitta Ohlsson]].