»Vi behöver unga spelare«

Text: Anna Sandelin

Bild: Olle Lindberg/TV4

Vad borde ha gjorts annorlunda i kvalmatchen Sverige–Danmark?
– Ett av de största misstagen var vem som fick lägga straffen, det är solklart att Zlatan ska vara nummer ett, han osar självförtroende och man får ett psykologiskt övertag bara genom att skicka fram honom. Sedan verkade inte taktiken så genomtänkt, och det saknades vilja och fighting spirit.

Vissa har sagt att vi förlorade matchen på rena juniormisstag, tycker du det stämmer?
– Absolut, det var alldeles för lätta misstag. Sverige var inte värda att vara i ett VM så som vi spelade. Man trodde inte att man såg ett landslag, särskilt inte i första halvlek.

Vad betyder det för svensk fotboll om vi inte kommer med i VM i Sydafrika?
– Vi har varit med i fem slutspel, och det är faktiskt en bragd och inte något man alltid kan förvänta sig. Tar vi oss inte vidare kommer man att byta ut ledningen och plocka in spelare från ungdomslandslaget (U21). Vi bör göra en uppfräschning – vi behöver unga, pigga, hungriga spelare!

Många fans vill att Lagerbäck ska avgå nu – vad tycker du?
– Jag tycker inte han ska avgå nu, för Sverige har fortfarande en minimal chans att gå vidare. Men när den har eliminerats ska man göra något åt saken.

Vilka möjliga efterträdare ser du?
– Många snackar om Svennis och Hasse Backe, men jag tycker man ska få in en utländsk förbundskapten. Någon som kan sätta en osvensk prägel, lite fart och fläkt. Röra om både på plan och utanför och bidra med en taktik vi inte brukar spela med. En dröm vore ju Guus Hiddink, men honom har vi nog inte råd med …

Vad är typiskt för landslagets spelstil just nu?
– Vi är ju defensivt starka, det är så vi knäcker många motståndare, mycket långbollar och kontringar. Det är inte ett vinnande koncept i längden, vi borde titta på sydeuropeiska lag och få in mer one-touch-spel, ett högre tempo. Defensiva har vi alltid varit, vi är berömda världen över för att ha bra backar och långa, fysiskt starka spelare. Men det var annorlunda när vi hade både Ljungberg och Henke i toppform, i dag har vi bara en klart lysande världsstjärna i Zlatan. Spelkvalieten är inte lika hög som för fem år sedan, kanske för att vi inte har samma individuella skicklighet.

Hur påverkar konflikter inom landslaget spelet?
– Det är ingen hemlighet att det finns tydliga grupperingar och att det påverkar negativt. Det är en ledarfråga också, det behövs någon som kliver in och tar itu med sådant. Det är lättare att det bildas grupperingar när man har samma förbundskapten länge.

Vilka unga spelare lovar mest inför framtiden?
– Jag tycker att vi har två riktigt bra målvakter, Per Hansson och Johan Dahlin, de kan hota vår förstemålvakt. Robin Söder och Ola Toivonen är mycket bra, och Emir Bajrami och Pontus Wernbloom i U21-landslaget. Vi har en väldigt bra generation där, det finns lite hopp och det ska bli väldigt spännande att följa dem i U21-EM nu.

Vad säger du om Zlatans framtid – hur stor är chansen att han blir uppköpt av Barcelona?
– Visst, han vill gärna dit, och vem vill inte det efter en sådan säsong som de har gjort! Det som talar för är att tränaren Pep Guardiola vill ha någon med Zlatans fysik och spelartyp. Det som talar emot är att han är för dyr och att Zlatan är för mycket superstjärna – Guardiola är inte intresserad av divalater och Zlatan har ju ett visst rykte … Så det är en extremt lång väg att gå. Jag tror att Real Madrid hade passat honom bättre rent spelmässigt också.

Vilket är ditt eget största fotbollsögonblick?
– Att få bevaka Barcelona, som tar en trippel den här säsongen; vinner spanska ligan, spanska cupen och Champions League, det är svårslaget! Stämningen har varit helt fantastisk, som i cupfinalen mellan Athletic och Barca. När Athletic hade förlorat stod hela Barcelonaläktaren upp och ropade »Athletic, Athletic!« för att hylla motståndarnas insats. Det är stort.

Detta har hänt:
Efter den bittra förlusten i kvalmatchen mot Danmark den 6 juni är VM-slutspelet i Sydafrika mer än avlägset för det svenska landslaget och det spekuleras flitigt om inhoppare, avgångar och framtiden för svensk fotboll. TV4:s  Anna Brolin rapporterar från topplaget Barcelona, men har även koll på den svenska fotbollsvärlden.