Ny rapport från EU: En andra smittvåg har drabbat Europa

Text: Redaktionen

Bild: TT

FHM: Vill kunna isolera dementsjuka på äldreboenden 

Under pandemin har äldreboenden haft problem att hantera demenssjuka drabbade av corona. Detta eftersom patienterna inte själva har insett vikten av att hålla avstånd, rapporterar TT.

För att undvika detta vill Folkhälsomyndigheten göra det möjligt att isolera demenssjuka med viruset. Detta är idag möjligt på regionernas vårdinrättningar, som sjukhus, medan det inte finns stöd för det i lagen på äldreboenden. Eftersom äldreboenden drivs av kommunerna omfattas man idag inte av smittskyddslagen.

Råtta orsakade strömavbrott för 2 000 hushåll

En förvirrad råtta ställde till stora problem i Kalmar län och Östergötland under torsdagskvällen. Genom att ta sig in i en av Eons transformatorstation orsakade råttan en kortslutning som gjorde att 2000 hushåll blev strömlösa.

UTRIKES:

Ny rapport: En andra våg av Coronaviruset har nått Europa
Sedan efter sommarn har smittspridningen ökat i Europa. Det beror på att vi befinner oss i en andra smittvåg, menar ECDC som är EU:s smittskyddsmyndighet.

– Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi väntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, säger Agoritsa Baka, expert på krisberedskap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot .

Enligt ECDC var det till en början främst personer i åldern 20-40 år som drabbats av viruset, men nu ser man hur det sprider sig till alla åldrar. Bland länderna som är värst drabbade är Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien.

Trump till attack mot Bidens son i sista debatten

Med 12 dagar kvar till det amerikanska presidentvalet möttes Demokraternas Joe Biden och Republikanernas Donald Trump i en tv-sänd debatt. Kandidaterna överraskade genom att ha ett lugnare samtalston än tidigare, men det hettade till när Trump tog upp Joe Bidens son Hunters affärer i Ukraina

– De där attackerna, jag tror inte att de hjälpte hans sak, inte att vinna över kvinnor och de över 65 år, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University till TT.

Vem vann debatten då? Oavgjort, enligt flera amerikanska experter. Slutsatsen verkar ändå vara att Joe Biden hade mest att förlora på förhand med tanke på opinionsläget. Därför kan ett uteblivet haveri i debatten ses som en seger för Biden som med mindre än två veckor kvar till valet har 51 procent av rösterna i det nationella valet mot Trumps 43 procent, enligt BBC.

DEBATT

»M säger sig vilja bromsa migrationen men i praktiken vill de hålla gränsen vidöppen. Regeringen har tillsatt en utredning som ska föreslå en hårdare reglering, men som parti vill vi gå längre och göra om systemet för arbetskraftsinvandring i grunden.«,  skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad på DN Debatt.

»Den handlingsförlamning som rådde i Sverige vid början av coronapandemin är en upprepning av vad som hände vid tsunamikatastrofen. Vi måste rätta till systemfelen som lett till dessa brister«, skriver professor emeritus Sten Lennquist på SvD Debatt.