Tittarna och experterna överens: Biden vann den första debatten mot Trump

Text: Redaktionen

Bild: TT

Biden anses ha vunnit på sämsta debatten i USA:s politiska historia

Moderatorn Chris Wallace hade problem att få igång en sakpolitisk diskussion, men kan å andra sidan inte klandras för mycket, skriver BBC:s Anthony Zurcher i en kommentar till natten amerikanska presidentvalsdebatt mellan Donald Trump och Joe Biden.

Det var en av de märkligaste debatterna i USA:s moderna historia, skriver Politicos David Siders.

Trumps taktik att försöka pressa Biden till misstag blev inte lyckad, skriver Sider och utnämner utmanaren till debattens segrare.

Konservativa National Reviews Dan McLaughlin totalsågar debatten och skriver att det troligen var den ”sämsta i USA:s historia”. Trump hade behövt en bra insats här med tanke på hans underläge i mätningarna… Alla förlorade på det här, vilket hjälper Biden.”

Det amerikanska folket anser att Joe Biden vann nattens presidentvalsdebatt, enligt flera mätningar som genomfördes direkt efter att den avslutats.

I CBS News/Yougovs mätning svarar 48 procent att Biden vann debatten. Trump får 41 procent och 10 procent anser att det blev oavgjort.

I en annan mätning, som gjorts på uppdrag av CNN, svarar 60 procent att Biden gjorde bäst ifrån sig i debatten mot 28 procent för Trump.

Brå: Skev EU-bild av våldtäkter i Sverige 

En färsk studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, pekar på hål i EU:s statistik över anmälda våldtäkter, rapporterar DN. Enligt EU:s statistik, som bygger på Eurostats kriminalstatistik över anmälda våldtäkter, har Sverige och England-Wales flest anmälningar.

Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå, är det stora skillnader för hur en våldtäkt definieras.

Förutom Sverige har Brå tittat extra på Norge, Danmark, England-Wales och Tyskland.

– Om vi skulle räkna på samma sätt som i Tyskland skulle vi hamna någonstans i mitten av anmälningsfrekvens i Europa, säger Holmberg.

Fler behöriga kan bero på uteblivna prov

Flera experter ställer sig tvekande till att ökningen av gymnasiebehöriga niondeklassare under pandemivåren skulle betyda bättre kunskaper än tidigare.

– Man kan slå fast att det inte beror på att ungdomarna lärt sig mer, säger Per Kornhall, oberoende skolexpert, till TT.

Martin Karlberg, lektor i pedagogik vid Uppsala universitet, tror att en förklaring kan vara uteblivna nationella prov eftersom lärare ofta sätter högre betyg än vad elever får på proven.

Vänsterpartister: För många stockholmare i partitoppen

Vänsterpartiets valberedning får kritik för att 11 av 33 personer i den föreslagna partistyrelsen kommer från Stockholmsområdet, rapporterar Ekot som har pratat med flera vänsterpartister.

– Det är något som förvånar mig och som jag ifrågasätter, säger riksdagsledamoten Håkan Svenneling, som tror att det blir en stridsfråga på partiets kongress i höst.

Men valberedningens ordförande Håkan Eriksson är nöjd med urvalet. Han säger att han är ”glad och stolt över att kunna föreslå de kamrater vi gör”.

Ledningen ska utses under V-kongressen i månadsskiftet oktober-november.

Säkerhetsrådet uppmanar länder att lägga ner vapen

FN:s säkerhetsråd fördömer striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan om området Nagorno-Karabach. Rådet uppmanar nu båda länderna att lägga ner vapnen och återgå till förhandlingsbordet, skriver AP efter nattens FN-möte.

De 15 länderna möttes bakom stängda dörrar för att diskutera de blodiga sammandrabbningarna som i värsta fall kan leda till ett fullskaligt krig. Medlemsländerna sa att de har fullt förtroende för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som har försökt att medla i konflikten.

DEBATT

Lyft ut deltagarbegränsning ur ordningslagen och inför en ny lag som utgår från verksamheten, skriver Annie Lööf (C) och Anders W Jonsson (C) på DN Debatt.

Vi behöver agera för att motverka digitala trakasserier, desinformation och propaganda, skriver Carl Heath, i Svenska Dagbladet.

Expressen uppmanar miljöorganisationer i Sverige, Danmark och Finland sina regeringar att bilda en allians för höjda klimatmål i EU.