Trump tog av sig munskydd och gjorde honnör – kort efter sjukhusbesöket

Text: Redaktionen

Bild: TT

Nobelpris för upptäckt av hepatit C-virus

Nobelpriset i fysiologi eller medicin, som tillkännagavs på måndagen, delas i år mellan Harvey J.Alter, Michael Houghton och Charles M Rice för upptäckten av hepatit C-viruset, uppger TT. De tre forskarna har enligt motiveringen från Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet tagit avgörande steg i kampen mot blodöverförd hepatit, och deras banbrytande forskning har gjort det möjligt att behandla den kroniska sjukdomen.

MP kritiserar L:s migrationsförslag

Liberalerna har lagt fram en egen motion om migrationspolitiken; ett förslag som inbegriper alla 26 förslag som migrationskommittén lade fram tidigare i år. Syftet är att sätta press på regeringen, att, enligt L-ledaren Nyamko Sabuni. lägga fram en gemensam produkt och proposition, eftersom »regeringen inte tar det ansvaret«, och S och MP inte lyckas enas om en gemensam motion. Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk riktar nu kritik mot förslaget, enligt SR Ekot, och anser att det kommer att få väldigt allvarliga konsekvenser för människor som får skydd i Sverige.

SD vill införa bidrag för konsumtion

Ett statligt engångsbidrag på 10 000 kronor till varje svensk medborgare, oavsett inkomst, och 5000 kronor för barn under fem år. Det föreslår Sverigedemokraterna i sin skuggbudget. Förslaget skulle kosta omkring 82 miljarder kronor och syftar till att »sparka igång konsumtionen för att stimulera hela ekonomin«, uppger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt, enligt SVT Nyheter.  

Avloppsvatten visar ökad smitta

Stockholms avloppsvatten visar att coronaviruset snabbt ökar i regionen och att virussmittan närmar sig de höga nivåerna i våras. Detta enligt forskare vid KTH, som analyserat avloppsvatten vid tre reningsverk i regionen, och som DN rapporterat om. Statsepidemiolog Anders Tegnell ser det dock inte som ett tecken på en andra våg av viruset.

»Jag tror det finns goda skäl att vi kan slippa en andra våg på det omfattande sätt vi ser i andra länder nu«, säger han till DN. 

Samtal om svenska barn i IS-läger

Planer pågår från svenskt håll om att hämta hem barn från al-Hol-lägret i Syrien, uppger Shiyar Ali, Sverigerepresentant för självstyret i norra Syrien, för TT. Samtal ska ha pågått en längre tid med UD om att skicka en svensk delegation för att se om det är möjligt att hämta hem barnen, uppger han.

»Vi har en bra dialog med UD och nu hoppas vi att den här resan blir av«, säger Shiyar Ali.

Oatlys vd försvarar Blackstone-affär

Amerikanske riskkapitaljätten köpte tidigare i år upp 10 procent av svenska havredrycksjätten Oatly, till ett värde av 1,8 miljarder kronor. I SvD Näringsliv försvarar Oatlys vd Toni Peterson nu affären och uppger att den representerar »Oatlys själ«.

Blackstone har anklagats för att genom sina investeringar finansiera skövling av regnskog.

UTRIKES

Trump lämnar sjukhuset

På måndagen twittrade president Trump, som i torsdags testade positivt för covid-19, att han samma dag skulle lämna sjukhuset.

»Jag mår väldigt bra! Var inte rädda för covid. Låt det inte ta över ditt liv«, skrev Trump på Twitter. 

Vid en pressträff på måndagskvällen uppgav hans läkare att presidenten, efter att i fredags ha gått igenom »en mycket oroande fas«, nu mådde mycket bättre. Faran är enligt läkarteamet dock inte helt över än, rapporterar Fox News. 

Läkarnas besked på måndagskvällen; att Trump inte hade haft feber under de senaste 72 timmarna, ifrågasattes dock av medicinsk expertis.

Förutom läkemedlet remdesivir har Donald Trump behandlats med bland annat dexametason, ett preparat som minskar inflammationer och kan dölja feber, erfar CNN. 

Enligt en av presidentens läkare, Sean Conley, är det dock först om sju till tio dagar som man kan säkert veta hur väl Trump klarat sig genom sin covid-19-infektion.

Andra virusvåg över världen

En andra virusvåg sveper över världen, enligt SvD. Storbritannien är värst drabbat när det gäller antalet dödsfall i covid-19, med fler än 42 900 döda. Enligt The Guardian har förseningar i redovisningen av fall väckt oro hos forskare över förmågan att kunna lokalisera och stävja smittan. I Paris är varningsnivån nu den högsta, och nästan var tredje intensivvårdsplats upptagen av en covid-patient. Nya restriktioner gäller från och med i dag tisdag, med stängda barer och caféer under två veckor. Medan Frankrike hade nästan 17 000 nya coronafall i söndags, har Italien hittills klarat sig relativt väl, med drygt 2800 nya fall. I Spanien, som är det hårdast drabbade området i Europa berörs nära fem miljoner människor av de restriktioner som införs i Madrid nu i dagarna, rapporterar SR.

USA har totalt 200 000 dödsfall i covid-19, och de senaste fem dygnen har 232 657 amerikaner smittats med coronaviruset. I Danmark har antalet coronafall stigit sedan augusti, och ligger nu kring 400 nya fall om dagen.

Coronavirus sprids i luften

Coronaviruset kan spridas via luft, och viruspartiklar kan hänga kvar i luften i timmar, enligt USA:s folkhälsomyndighet CDC. Bevis finns på att smittade personer kan ha smittat andra som fanns på över 180 centimeters avstånd. Enligt CDC är det dock vanligast att viruset sprids via droppsmitta. Flera andra amerikanska forskare har också varnat för att viruspartiklar i luften, det vill säga aerosolsmitta, kan ligga bakom många smittfall, rapporterar Reuters. 

Debatter

Den digitala vårdgivaren Kry listar Region Stockholms »friskaste invånare«, skriver flera debattörer inom primärvården, däribland Ylva Sandström, ordförande, Distriktsläkarföreningen, Stockholm, på SvD Debatt.

Troligtvis väljer yngre, friskare patienter en vårdgivare vars profil är digitala vårdmöten, och via Krys app stängs stora grupper ute, som äldre och de som saknar personnummer, resonerar de.

»Systemet kan leda till att Kry överkompenseras i och med att de sannolikt mest har friska patienter som kräver få insatser, medan traditionella vårdcentraler står kvar med äldre och multisjuka, som kräver stora insatser«, skriver de.

DN Debatt riktar M-ledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson kritik mot regeringens budget, som de kallar »ett historiskt slöseri vars enda tydliga syfte är att hålla ihop januarisamarbetet«.

I stället presenterar de ett politiskt alternativ med bland annat mer resurser till rättsväsendet och en krisbuffert för hårda tider. Ökade statsbidrag till kommuner och regioner ska kopplas samman med ett stopp för kommunala och regionala skattehöjningar, föreslår de.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skulle i vanliga fall inte ha någon chans i ett amerikanskt presidentval, anser Hans Bergström, docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör DN, på DI Debatt. Nu när Donald Trump själv har insjuknat i covid-19 och pandemin tar en framträdande plats i valet, gynnas dock Biden, resonerar han.

»Den stora farhågan hos ledande republikaner är nu inte att Donald Trump förlorar presidentvalet, vilket är det mest sannolika, utan att han drar partiet med sig i fallet«, skriver Hans Bergström.