100 dagar med covid-19: Från fiskmarknaden i Wuhan till pandemi

Text: Redaktionen

Bild: TT

December 2019: Smittan upptäcks.

Läkaren Li Wenliang i Wuhan, Kina, berättar för  studiekamrater i en chattgrupp att sju patienter vårdas för ett nytt sarsliknande virus på hans sjukhus. Gemensam nämnare är en fiskmarknad i Wuhan. Kinesisk tv daterar en månad senare utbrottet till den 12 december i Wuhan.

31/12 2019: Kina informerar WHO.

Världshälsoorganisationen (WHO) får information av Kina om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i Wuhan.

1/1 2020: Fiskmarknaden i Wuhan stängs.

11/1: Första dödsfallet.

En 61- årig man som handlat på fiskmarknaden i Wuhan avlider i lunginflammation orsakad av det nya viruset.

13–20/1: Smittan sprider sig. Förutom Kina, med 282 fall och 6 döda, rapporterar Thailand, Japan och Sydkorea coronasmittade personer.

[caption id="attachment_618352" align="alignnone" width="636"] Apple stängde sitt varuhus i Peking.[/caption]

23/1: Wuhan i karantän. Kina stänger av Wuhanområdet och ställer in det nationella nyårsfirandet.

»Det är inte omöjligt att vi på grund av resande skulle kunna få enstaka fall i Sverige. Men i så fall har vi goda resurser att vårda och isolera de fallen och stoppa vidare spridning.« Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till Läkemedelsvärlden (23/1).

24/1: Corona i Europa. Två personer i Frankrike rapporteras smittade med Corona.

26/1: UD-avrådan. På grund av coronaviruset avråder svenska UD från icke nödvändiga resor till Hubei-provinsen i Kina.

30/1: Internationellt nödläge. WHO klassar utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Flygbolaget SAS ställer in alla sina flygningar till och från Kina. British Airways och Lufthansa fattade samma beslut dagen före.

31/1: Förs-ta fallet i Sverige. En ung kvinna som besökt kinesiska Wuhan isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

2/2: Wuhan-svenskar evakueras. Elva svenskar evakueras från Wuhan. De sätts i frivillig hemkarantän för att minimera risken för spridning i Sverige.

2/2: Dödsfall utanför Kina. Filippinerna konstaterar det första dödsfallet till följd av viruset utanför Kina.

3/2: Kryssningsfartyg i karantän. »Diamond Princess« med över 3 700 människor ombord placeras i karantän i Yokohama, Japan, när 20 fall av viruset konstaterats.

11/2: Viruset döps.

Sjukdomen får namnet COVID-19 av WHO, och viruset SARS-COV-2 av internationella organet ICTV,
som namnger nya smittor.

12/2: Inställd megamässa.

Telekommässa i Barcelona, som brukar dra runt 100 000 besökare, meddelar att man ställer in årets evenemang, planerat till 24–27 februari. Det första i en lång rad av liknande beslut.

15/2: Dödsfall i Europa.

En kinesisk turist dör i Frankrike. Det är första dödsfallet utanför Asien.l

17/2: UD avråder från icke nödvändiga resor till Kina.

18/2: Ryssland portar kineser.

Ryssland inför inreseförbud för kineser. »Inresor för alla kinesiska medborgare över ryska statsgränser stoppas från den 20 februari«, säger Tatjana Golikova, biträdande rysk premiärminister med ansvar för hälsofrågor, till ryska nyhetsbyråer.

21/2: Kritiskt skede. Flera coronafall som inte har koppling till ursprungssmittan upptäcks. »Vi har fortfarande möjlighet att stoppa spridningen, men fönstret är på väg att stängas«, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Sydkorea rapporterar sitt andra dödsfall och 200 smittade.

22/2: Politisk pajkastning.

USA:s regering anklagar Ryssland för konspiratoriska lögner om att CIA ligger bakom coronautbrottet. Ryssland har inga kommentarer.

23/2: Ökar i Sydkorea.

602 smittade och 6 döda i Sydkorea, där president Moon Jae-In uppmanar till »tidigare oöverträffade åtgärder«. Landet förlänger skollov och skjuter upp fotbollsligan. Senare får landet beröm för att ha lyckats plana ut smittokurvan med massivt testande.

23/2: Gränser stängs.

Flera länder stänger gränsen mot Iran, som nu är ett av de värst drabbade länderna förutom Kina, Sydkorea och Italien. 150 smittade och 3 döda i Italien.l

24/2: Inställd kongress.

Kina skjuter upp den årliga politiska folkkongressen med tusentals delegater som skulle ha hållits 5 mars.

24/2: Mörkertal.

Iran anklagas för att mörka sina coronasiffror efter att flera länder spårar smittofall dit. Enligt de iranska myndigheterna har 12 personer avlidit och ett 60-tal smittats.

25/2: Risken för spridning höjs.

Efter att viruset fått spridning i Italien höjer Folkhälsomyndigheten risken för spridning i Sverige från »mycket låg« till »låg«.

26/2: Andra svensken smittad.

En man i 30-årsåldern, som varit i norra Italien och insjuknat efter hemkomsten, vårdas på sjukhus i Göteborg.

27/2: Ytterligare 5 smittade.

Totalt 7 smittade i Sverige. Folkhälsomyndigheten står fast vid att risken för allmän smittspridning i Sverige är låg.

27/2: Ökad spridning.

Brasilien, Grekland, Norge, Finland, Nordmakedonien, Spanien, Tyskland, USA, Kanada, Estland, Libanon har rapporterat coronafall. Fler än 82 500 fall har konstaterats och dödstalet överstiger 2 800. Smittan ökar fortare utanför än i Kina.

28/2: Ökad testning.

Ett provtagningstält för coronaviruset sätts upp utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.

29/2: Första dödsfallet i USA.

Coronasmittan har nått 60 länder utanför Kina.

24/2–1/3: Sportlov.

Många som bekräftas smittade under kommande veckor har blivit smittade i norra Italien under ledigheten.

2/3: Stannar i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven ställer in en resa till Sydafrika till följd av coronaviruset.

2/3: Flygtillstånd dras in.

Transportstyrelsen drar in flygbolaget Iran Airs flygtillstånd på Folkhälsomyndighetens begäran. Transportstyrelsen kallar det för »en mycket ovanlig åtgärd«.

3/3: Släpper fångar.

Iran friger 54 000 fångar som testats negativt för corona mot en borgenssumma för att de inte ska smittas i landets överfyllda fängelser.

7/3: Påven internetsänder.

Påvens söndagsbön sänds via internet i stället för att ske på Petersplatsen. Den 83-årige påve Franciskus har varit förkyld senaste veckan, men har testats negativt för corona.

8/3: Första dödsfallet i Afrika.

En tysk på semester i Hurghada, Egypten, blir Afrikas första dödsfall.

8/3: 200 smittade.

Under dagen bekräftas över 200 smittade personer i Sverige. MSB avråder från bunkring efter att personer börjat tömma butikshyllor. »Det är viktigt att komma ihåg att varuflöden har fungerat bra, även i de mest drabbade regionerna i Kina«, säger Patrik Jansson, enhetschef på MSB.

10/3: Italien i karantän.

Karantänen i norra Italien utökas till hela landet. 60 miljoner människor förbjuds att resa i landet utan särskilda skäl, människor uppmanas att hålla sig inomhus.

10/3: Inställd coronakonferens.

New Yorks council of foreign affairs, ställer in konferensen »Business i coronatider« – på grund av risken för coronasmitta.

10/3: Inhemsk spridning möjlig.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson meddelar att man höjer risken för smittspridning i Sverige till »mycket hög« då man inte säkert kan spåra vart flera personer blivit smittade. Det ser ut som att Sverige fått inhemsk smittspridning. UD avråder från icke nödvändiga resor till Italien.

11/3: Första svenska dödsfallet.

Region Stockholm meddelar att en äldre patient som vårdats vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avlidit efter att ha blivit smittad av viruset.

11/3: Karensavdraget slopas.

Regeringen slopar karensavdraget – tidigare karensdagen – till följd av coronavirusets spridning. Syftet är att få människor att stanna hemma om de blir sjuka.

11/3: Pandemin ett faktum.

WHO konstaterar att SARS-COV-2 blivit en pandemi: »Vi har aldrig tidigare sett en pandemi som orsakats av ett coronavirus, och vi har aldrig tidigare sett en pandemi som kan kontrolleras på samma gång«, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

11/3: Merkels skräckprognos.

Angela Merkel förutspår att 60–70 procent av Tysklands befolkning kan få viruset.

11/3: Stora evenemang stoppas.

Regeringen beslutar, efter en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, att begränsa publika evenemang med fler än 500 besökare från midnatt. »Det här är ingen allmän rekommendation utan ett skarpt beslut«, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

2/3: 499 på Dramaten.

Flera teatrar, som Dramaten och Stockholms stadsteater, väljer att hålla evenemang inför mindre publiker. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anklagar dem för att göra en väldigt bokstavlig tolkning av begränsningen.  »Det är naturligtvis ingen skillnad mellan att ha 499 eller 500 personer i publiken. Risken ligger i att det samlas många människor på samma plats«, skriver hon på Facebook.

13/3: Riksbankens krispaket.

Riksbanken lånar ut upp till 500 miljarder kronor för att bankerna ska kunna ge räntefria krediter till företag i ekonomisk kris orsakad av corona-effekter, meddelar Stefan Ingves.

13/3: Ny global solidaritetsfond.

WHO startar, tillsammans med FN-fonden och Schweiziska filantropiska fonden, en ny insamlingsfond – COVID-19 Solidaritetsfonden – för att stoppa coronaspridningen. Hit kan alla; personer, företag och organisationer skänka pengar i kampen mot Corona. Facebook och Google har kopplat sina insamlingssidor hit, enligt WHO.

14/3: Andra svenska dödsfallet.

Sahlgrenska sjukhuset rapporterar att en äldre kvinna med underliggande sjukdomar har dött efter att ha insjuknat i coronaviruset.

14/3: UD avråder från utlandsresor.

Utrikesdepartementet avråder svenska befolkningen från att resa till alla andra länder om det inte är nödvändigt.

14/3: »Kärlek i covid-19:s tid«.

Tusentals människor tågar tillsammans genom Nicaraguas huvudstad Managua mot coronaskräcken i »den största regeringsvänliga demonstrationen på flera år«, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

14/3: Frankrike stänger.

Restauranger, underhållningsscener och butiker stängs. Matbutiker, apotek och bensinstationer undantas. Antalet konstaterade smittade i Frankrike är 4 499 personer, 838 fler än dagen innan. 300 får intensivvård och enligt chefen för Frankrikes folkhälsomyndighet Jerome Salomon är hälften under 60 år.

15/3: Trump coronafri.

Sex deltagare i mötet mellan USA:s president Donald Trump och Brasiliens Jaire Bolsonaro är coronasmittade. Men presidenterna Trumps och Bolsonaros tester var, enligt uppgift, negativa.

15/3: Stanna hemma!

Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, uppmanar svenska folket att stanna hemma om de är sjuka. Syftet är att sprida ut smittfallen i Sverige över en längre tid.

16/3: Stockholmare uppmanas att jobba hemifrån.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som bor i Stockholm bör jobba hemifrån om det är möjligt. Anders Tegnell menar att det kan påverka utvecklingen de kommande veckorna.

16/3: Riksdagen krymper.

Antalet riksdagsledamöter dras ner från 349 till 55 fram till den 30:e mars för att riksdagen ska kunna fatta beslut även om ledamöter blir sjuka.

16/3: Stödpaket till näringslivet.

Finansminister Magdalena Andersson presenterar ett ekonomiskt stödpaket till företag som får det tufft under coronaepidemin. Fullt utnyttjat kan paketet kosta över 300 miljarder kronor.

16/3: Omvänd oro.

Kina oroar sig för utländsk smitta. Enligt myndigheterna upptäcks fler virussmittade bland inresande än hos kinesiska medborgare.  3 000 har avlidit i Kina, men av de 80 000 som smittats har de flesta tillfrisknat. Nu uppges färre än 10 000 vara sjuka.

16/3: Undantagstillstånd.

Tjeckien utlyser undantagstillstånd. Tjecker förbjuds lämna landet. Alla med coronakontakt sätts i 15 dagars karantän, även personer från 15 »riskländer« (bla Sverige). Sammankomster med över 30 deltagare förbjuds. Enligt premiärminister Andrej Babis anses det som ett brott att sprida coronasmitta.

16/3: IMF kräver mer.

Kristalina Georgieva, chef för Internationella valutafonden (IMF), varnar för att det krävs större åtgärder för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Hittills har runt 20 länder ansökt om ekonomiskt stöd från IMF.

16/3: Iranledare död.

En av Irans högsta ledare, ayatolla Hashem Bathayi Golpayegani, 78 år, uppges ha dött i Covid-19. Enligt officiella siffror har närmare 14 000 personer konstaterats smittade och minst 724 har avlidit i Iran. Obekräftade uppgifter säger att siffrorna är mycket högre.

16/3: Afrika infekterat.

30 länder i Afrika, över hälften av kontinentens länder, har bekräftade fall av coronaviruset och runt 400 patienter behandlas.

16/3: Botten ur börsen.

Börsen i New York faller med 12,9 procent. Det är, enligt TT, det värsta börsraset under en dag sedan »svarta måndagen« 1987.

16/3: Undantagslag i Finland.

Finland sätter beredskapslagen i kraft och förbjuder folksamlingar på över tio personer. »Beredskapslagen ger möjlighet att skära i medborgarnas grundläggande rättigheter och det är första gången i Finland som den tas i bruk«, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

6/3: Tyskland stänger.

Tyskland inför förbud mot folksamlingar i religiösa lokaler. Lekplatser, biografer, diskotek, barer, teatrar, bordeller, sportanläggningar och icke-nödvändiga butiker stängs. Restauranger stänger efter 18.00. Gränskontroller mot Frankrike, Österrike och Schweiz, Danmark och Luxemburg infördes dagen innan.

17/3: Latinamerika stänger gränser.

Colombia stänger gränsen, liksom Chile, Honduras och Peru gjorde under gårdagen. Samtliga länder, utom Mexiko och Brasilien, har infört väldigt hårda reserestriktioner, en del även utegångsförbud. Flygjätten Latam ställer in 90 procent av trafiken.

17/3: Max 10 i USA.

Trump-administrationen i Vita huset uppmanar USA:s befolkning att undvika folksamlingar större än 10 personer och rekommenderar guvernörer att stänga skolor. Snabbmatskedjan McDonalds stänger alla restauranger i USA. Drive in-servering och hämtmat-service fortsätter.

17/3: Ohio ställer in primärval.

USA:s smittskyddsenhet CDC rekommenderar att sammankomster på över 50 personer ställs in. Därför ställer guvernören i Ohio in tisdagens primärval. Florida, Arizona och Illinois planerar enligt uppgift att genomföra sina primärval.

17/3: Universitet och gymnasieskolor stängs.

Stefan Löfven meddelar att alla gymnasieskolor, högskolor, yrkeshögskolor och universitet i landet rekommenderas att stänga och i stället bedriva distansundervisning.

17/3: Ingen EM-fotboll.

Uefa flyttar sommarens EM-slutspel till nästa sommar uppger norska fotbollsförbundet.

17/3: Volvo stänger.

På måndag stänger Volvo Lastvagnar fabriken på Hisingen i två veckor. Det är en konsekvens av att fabriker i Frankrike och Belgien stängs i dag.

17/3: Besöksförbud i migrantläger.

Grekland inför obligatorisk febermätning på nyanlända i landets migrantläger, med tiotusentals migranter och asylsökande. De förbjuder också besök i de överfulla lägren i två veckor.

17/3: Stängda biografer.

SF stänger alla biografer på obestämd framtid. Riksteatern ställer in samtliga föreställningar.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.