Analys: Putinregimen tar risken att Navalnyj blir en martyr bland anhängarna

Text: Stig Fredrikson

Bild: TT

Navalnyj stod i sin mörkgrå luvjacka inne i ”akvariet”. Så kallas glasburen som åtalade i en rysk rättssal leds in i för att få sin dom. Ibland log han ett snett leende mot sin fru Julia, en gång ritade han ett hjärta med fingret till henne på glasrutan. Han verkade inte alls förvånad över domslutet. I stället tycktes han vilja tala om för anhöriga och vänner i salen att någon annan utgång inte vara att vänta, men att han inte tänker låta sig knäckas.

Navalnyj fick ett tidigare villkorligt straff omvandlat till ett verkligt fängelsestraff. Han ska nu avtjäna straffet i en fångkoloni ”med allmän regim”, vilket är något bättre än ett läger ”med sträng regim”. Eftersom Navalnyj har suttit sammanlagt ett år i husarrest sedan den ursprungliga domen avkunnades i december 2014, räknas den tiden av från straffet.

Han är nu alltså fängslad i två och ett halvt år. Det är mer än tillräckligt för att hålla honom borta från att kampanja för att störa parlamentsvalet i Ryssland i september i år. Åklagarmyndigheten har också antytt att det finns fler brott som Navalnyj kan åtalas för, bland annat förtal av en gammal krigsveteran. Det kan ge fem års fängelse. Då skulle Navalnyj inte bli fri förrän efter nästa presidentval 2024.

Under rättegångsdagen passade Navalnyj på att driva med vad han hela tiden har kallat ”laglösheten i Putins land”. Han anklagades för att ha brutit mot villkoren i det tidigare straffet. Bl a var han tvungen att anmäla sig två gånger i månaden hos den ryska kriminalvården. Det var bara det att i fem månader förra året befann sig Navalnyj i Tyskland för vård efter att nästan ha mördats i en attack med nervgiftet Novitjok som flera oberoende utredningar har tillskrivit den ryska säkerhetstjänsten FSB.

”Jag låg i koma, jag låg på intensivvården. Men jag skickade in mina medicinska journaler, ni hade min adress. Jag har en advokat, ni har hans telefonnummer, hur skulle jag ha kunnat informera er ännu mer?” frågade Navalnyj.

Och när kriminalvårdens representant hävdade att han inte visste var Navalnyj hade befunnit sig, svarade Navalnyj:

”Har ni inte respekt för Rysslands president Putin? Putin har ju sagt i teve att det var tack vare hans ingripande som jag fick komma till Tyskland för vård”.

I sitt slutanförande kom Navalnyj än en gång med en direkt utmaning till president Putin, precis som han utmanade honom genom att återvända till Ryssland i stället för att stanna i exil, och som han utmanade honom genom att visa den avslöjande filmen om Putins palats vid Svarta havet.

”Låt oss tala om elefanten i rummet. Vi vet alla varför detta händer. Allt beror på hatet och rädslan hos en man i en bunker. Jag förolämpade honom genom att överleva efter att de hade försökt döda mig på order av honom”, sa Navalnyj. Han har börjat kalla Putin för ”gubben i bunkern”, som ett sätt att understryka att Putin inte öppet erkänner Navalnyj som politisk motståndare.

Det brott som Navalnyj nu har dömts för, har sitt ursprung i ett mål från 2012 där Navalnyj och hans bror Oleg anklagades för att ha lurat det franska kosmetikföretaget Yves Rocher på pengar. Under rättegången förklarade Yves Rocher att man inte hade lidit någon skada, och när domen hade fallit uttalade Europadomstolen för mänskliga rättigheter att domen var ”godtycklig och uppenbart orimlig”. Men Oleg Navalnyj fick tre och ett halvt år ovillkorligt, medan Aleksej Navalnyj fick villkorligt.

Domen tolkades den gången som att myndigheterna ville sätta press på Navalnyj genom att klämma åt hans familj. Men man ville inte fängsla Navalnyj själv för att förhindra att han av sina anhängare gjordes till martyr.

Alla sådana spärrar har nu släppt hos Putins regim, efter de landsomfattande protesterna den senaste veckan mot behandlingen av Navalnyj sedan han kom hem. Putins kravallpolis har slagit till med stor brutalitet, och det är uppenbart att regimen är skakad. ”Nu sätter de en man i fängelse för att skrämma miljoner”, sa Navalnyj i rätten och uppmanade sina anhängare att inte ge upp.