Experten om börsraset i Kina: »Inte läge att sälja allt och gömma sig«

Text:

Bild: TT/pressbild

Efter att den kinesiska aktiemarknaden rasade med omkring åtta procent under måndagen har den nu vänt upp. Vid 07.30 svensk tid låg Shanghaibörsens kompositindex på plus 1,2 procent.

Nu ställer sig många frågan: Kan det komma ett nytt ras?

– Det är kanske lite klyschigt, men man får nog ta det som det kommer. Det stora skälet till att Kina rasade i går var det kinesiska nyåret. Den kinesiska börsen hade varit stängd sedan den 23 januari, och när det under tiden skakat på utländska marknader blev det en kedjereaktion, allt kom på samma gång. Om någon har stängt så brukar det kompenseras när börsen öppnar igen, säger Michael Livijn, ekonomisk rådgivare på Nordea.

Hur kan det här påverka börsen i världen?

– Börsraset i Kina kom inte som en överraskning, marknaden var beredd på den. Om det sjunkit i resten av världen som det gjorde i Kina hade det varit något fel på marknaden.

LÄS OCKSÅ: Därför är Petter Stordalen diskvalificerad som miljöaktivist

Han förklarar vidare att när det kommer osäkerhetsfaktorer, som en eventuell pandemi eller ett virus, i marknaden kan de ofta behandlas som en halvgrå svan - och marknaden lägger mycket tid på det.

– Marknaden är lite av en ’drama queen’, som på kort sikt hellre fäller än friar, och reagerar ofta reflexartat på saker som inte riktigt går att kvantifiera.

Michael Livijn uppmärksammar att globala aktier är upp i år, trots coronaviruset.

– De senaste 3–4 månaderna har varit en väldigt stark period för marknaden, och det är ganska naturligt att det följs upp av en paus. Nu kom coronaviruset som en ursäkt, men marknaderna hade nog fallit tillbaka ändå.

LÄS OCKSÅ: Svenska företag vaskar guld i virusets spår

Hur kan den svenska marknaden påverkas?

– I stora drag är världens aktiemarknader korrelerade med varandra. Enskilda företag kan påverkas, visst, men övergripande ser jag ingen anledning att en marknad skulle påverkas mer eller mindre av det här. Det är inte läge att sälja allt och gömma sig, men man bör ha koll på situationen. Mitt råd här är att avvakta lite.

Många säger att det stundar lågkonjunktur i Sverige, kan det här ha någon effekt på det?

– Skulle det påverka någonstans är det exporten, för företag som har större export till Kina, men huvuddelen av vår export går till Europa. Om det skulle ha en allvarlig effekt här borde det synas i första kvartalets rapportering nu i april, men då skulle man ha sett det från bolagen. Den kinesiska ekonomin kommer att ta den största smällen, men det kommer – åtminstone delvis – att kompenseras med stimulanser från kinesiska myndigheter. Det här är en fruktansvärd händelse, givetvis, men den bör sättas i proportion.

Läs Fokus ekonomiblogg här!