Högerextremisten som kan föra vänstern till makten i Israel

Text: Arne Lapidus (Haifa)

Bild: TT

Årets politiska komet i Israel, tidigare ÖB:n Benny Gantz, får oväntat snabbt en ny chans att bli premiärminister. Israel går till val den 17 september, bara fem månader efter det senaste valet till parlamentet, knesset.

– Här kommer Israels nästa premiärminister! ropar aktivistklacken taktfast när Gantz anländer till ett valmöte i hamnstaden Haifa.

De övriga 500 som fyller lokalen i kulturcentret uppe på Karmelberget applåderar. De ser honom som enda chansen att sätta stopp för Benjamin Netanyahus mer än decennielånga styre, som under senare år förmörkats av anklagelser om korruption och antidemokratiska tendenser.

– För åtta månader sedan var jag ensam. Nu har vi 35 mandat och har etablerat oss som politiskt alternativ. Kampen gäller Israels demokrati, säger Benny Gantz till de entusiastiska åhörarna.

– På tisdag gäller det om vi ska få en extrem och korrumperad regering som säljer ut allt för premiärministerns personliga intressen. Eller en ansvarig regering med rena händer, säger han.

Hans nybildade mittenparti Blåvitt fick lika många mandat som Netanyahus högerparti Likud i valet i april. Båda hamnade på 35 vardera av de 120 platserna i knesset.

Det var en stor framgång för Gantz, men räckte inte ända fram eftersom de nationalistiska och religiösa partierna i högerblocket fick majoritet tillsammans. Resultatet räckte inte heller för Netanyahu när hans tidigare utrikes- och försvarsminister Avigdor Lieberman och dennes parti Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem) hoppade av den tilltänkta högerkoalitionen.

Lieberman spräckte den planerade regeringen genom att kräva att unga ortodoxa judar ska göra värnplikt, något de i stor utsträckning är befriade från. Dessutom känner Liberman stark personlig motvilja mot Netanyahu.

Därmed hamnade partiledaren, som tidigare varit fast förankrad i högerblocket, i den osannolika positionen som kungamakare. Avigdor Lieberman, som gått starkt framåt i opinionen på grund av sitt starka motstånd mot de ortodoxa partiernas maktställning, kan nu avgöra vem som blir premiärminister: Opinionsmätningarna pekar på dött lopp mellan Netanyahu och Gantz. Men israeliska mätningar är notoriskt otillförlitliga, högern och framför allt Likud brukar göra bättre ifrån sig på själva valdagen.

– Enligt alla mätningar kan Lieberman bli kungamakare. Han står i mitten mellan högern/de religiösa och mitten/vänstern. I 20 år har han hört till högerblocker, nu har han återuppfunnit sig själv, säger Gideon Rahat, professor i statsvetenskap vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

– Han ses nu som en sekulär, antireligiös politiker, något som oftast förknippas med vänstern. Men han står fortfarande långt till höger i säkerhets- och utrikespolitiken. Liebermans starkaste stöd är bland invandrare från före detta Sovjet, men den nya politiken ger honom nya väljare, säger han.

Premiärminister Benjamin Netanyahus kan förlora makten i Israel efter ett decennium.

Gideon Rahat förklarar att personfrågor är viktigast i israelisk politik i dag, inte sakfrågor. Så den ömsesidiga motviljan mellan Lieberman och Netanyahu kan bli avgörande. Båda har full kontroll över sina respektive partier.

Lieberman invandrade till Israel 1978 från sovjetrepubliken Moldavien. Han startade sin politiska karriär som medarbetare till Netanyahu och blev chef för premiärministerns kansli 1996 när Netanyahu första gången kom till makten. Därefter har han varit bland annat utrikes- och försvarsminister i Netanyahus regeringar.

Samtidigt har han med växlande framgång lett sitt eget parti och ofta befunnit sig i konflikt med den tidigare bundsförvanten. Lieberman, som bor i bosättningen Nokdim på Västbanken, har genom åren gjort en rad extrema och hårdföra uttalanden, ofta riktade mot palestinier och Israels arabiska grannar. 2001 föreslog han att Israel skulle bomba Aswandammen i Egypten, 2015 sa han att »illojala« arabiska invånare i Israel »förtjänade att få sina huvuden avhuggna med yxa«.

Den israeliska mitten och vänstern, som tidigare haft Lieberman som hatobjekt, hoppas nu att han ska hjälpa dem till makten. Benny Gantz talar öppet uppskattande om den tidigare så kontroversielle politikern. På valmötet i Haifa frågar en åhörare varför Gantz inte tog avstånd från Liebermans extrema högerinställning.

– Lieberman är en potentiell partner. Han går med det parti som blir störst. Det går att samarbeta med honom trots åsiktsskillnader, svarar Benny Gantz.

Den nya politiska utvecklingen ger Gantz chans att med Liebermans stöd bilda regering, kanske en bred regering också med Likud. Det är inga större åsiktsskillnader mellan Blåvitt och Likud, åtminstone inte när det gäller centrala utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som Iran och Gaza.

Däremot har Gantz lagt in veto mot att regera tillsammans med Netanyahu om denne blir åtalad. Premiärministern har tre korruptionsåtal hängande över sig och för en hänsynslös valkampanj. Inte minst för att han vet att han inte kan driva igenom rättslig immunitet för sig själv om han skulle förlora makten.

De flesta anhängarna på valmötet i Haifa, merparten medelålders och pensionärer, verkar dela uppfattningen att Lieberman blivit salongsfähig. De är beredda att betala nästan varje pris för att bli av med den i deras ögon förhatlige Netanyahu.

Publiken tillhör Gantz »naturliga« målgrupp: äldre, medelklass, icke-religiösa samt ashkenaser, alltså av europeiskt-judiskt ursprung. Den israeliska högerns anhängare är ofta religiösa, med orientalisk-judisk bakgrund och från ekonomiskt svagare grupper.

– Vi måste ha en förändring, vad som helst utom Netanyahu. Han är korrumperad, han har suttit för länge. Hoppas Lieberman går med Gantz så att vi får en ny regering, säger Orit Weinman, 56, lärare från Haifa, som kommit till mötet tillsammans med dottern Bar Levi, 23, student.

Också Eli Tamir, 72, pensionerad ingenjör från Haifa, är inne på samma linje,

– Jag stöder Gantz starkt. Gillar hans politik, lite till höger om mitten. Netanyahu har gått ner sig i korruption. Jag har fått nog av honom och hans fru och hela gänget runt honom, säger han. <