Hunden i skottgluggen när Boris Johnsons sambo fått mer makt

Text: Leif Holmkvist

Bild: TT

Carrie Symonds beskrivs i brittisk press som en modern Lady Macbeth med stort inflytande över sin mans beslut. Två av hennes bästa vänner har fått centrala poster i regeringskansliet, som premiärministerns vice stabschef och seniorrådgivare.

Det konservativa partiet är djupt splittrat mellan en mer progressiv falang av yngre parlamentsledamöter och en traditionellt konservativ falang av företrädesvis äldre män. Carrie Symonds, som är 32 år och tidigare varit partiets kommunikationschef, tillhör de förra. Hon har värnar om djuren och vill rädda valarna, hon engagerar sig i miljöfrågor och förespråkar vindkraft.

Många äldre hårdfört konservativa missar ogärna chansen att ge Carrie Symonds ett tjuvnyp till de brittiska mediernas stora glädje. Och de som inte riktigt vågar attackera premiärministerns sambo ger sig istället på hennes lilla hund.

Så låt oss presentera denna fyrbenta spelare i brittisk politik:

Dilyn är en Jack Russel-terrier, med de egenheter en sådan på gott och ont besitter: charmig, gladlynt och livlig, enligt de anonyma kritikerna vida över gränsen till ouppfostrad. Han uppges enligt Berlingskes källor sällan missa chansen att kissa på en besökares väska, förstöra Downing Streets antika möbler, tugga på dyra böcker och försöka para sig med gästernas underben.

En av Dilyns mest hårdföra kritiker är den konservative spinndoktorn Dominic Cummings som fram till november var Boris Johnsons chefsrådgivare. Mail on Sunday kunde nyligen avslöja hur Cummings till övriga mötesdeltagares ohejdade förtjusning blev föremål för Dilyns fysiska uppvaktning och hade svårt att skaka bort hunden från benet.

Sedan dess har han bedrivit en förtalskampanj mot Dilyn och en av hans närmaste män berättar för tidningen:

– På ett möte kom Dilyn skuttande med en gammal bok i munnen. Boris sa: ”Herregud, nu får jag en räkning på tusen pund igen. Kan ingen skjuta ”the fucking dog”. Tur att inte Carrie hörde honom.

Ett värre öde drabbade Katie Lam, tidigare vice vd på Goldman Sachs i London och sedan ett år topprådgivare åt Boris Johnson. Hon tog en paus i trädgården bakom Downing Street nr 10 och ställde ifrån sig sin handväska på marken. Vips var Dilyn där och lyfte på benet. När Katie Lam skuffade undan hunden anklagade Carrie Symonds henne för djurmisshandel. Nu har Katie Lam lämnat jobbet hos Boris Johnson.

Den stackars Dilyn får bära hundhuvudet för partisplittringen, men det finns de som vågar ifrågasätta Carrie Symonds inflytande offentligt. Ben Harris-Quinney är chef för den gamla konservativa tankesmedjan Bow Group som anses företräda högerflygeln inom de konservativa:

– Hon är inte vald till någon post i partiet eller regeringen, sade han till BBC. Men vi får hela tiden höra i medierna hur hon styr landet utan mandat och utan att stå till svars. Det är hög tid att undersöka hennes roll i den brittiska regeringen.

Med tanke på Stefan Löfvens benägenhet att lyssna på sin kloka fru bör påpekas att Ulla inte har hund.